Την υποτίμηση του ευρώ προτείνει ως τελευταία λύση για τη διάσωση του ευρωπαϊκού νομίσματος, ο οικονομολόγος των Financial Times, Τζέρεμι Σίγκελ, ο οποίος εξηγεί ότι είναι ο μόνος δρόμος προκειμένου να απεμπλακεί η Ευρώπη από την κρίση.  

Σύμφωνα με τον Σίγκελ, μια τέτοια υποτίμηση θα βοηθήσει στη βελτίωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου στις περιφερειακές χώρες και θα φέρει ανακούφιση στις πραγματικές οικονομίας. Παράλληλα, θα επιφέρει ώθηση στο Γερμανικό εμπόριο και να προκαλέσει μερικές πληθωριστικές πιέσεις σε αυτές τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν ανεργία,

Με δεδομένη τημ ισχυρή Γερμανική αγορά εργασίας , μια υποτίμηση του ευρώ θα αύξανε τους γερμανικούς μισθούς και θα βοηθούσε στο να μικρύνει την απόσταση ανάμεσα στο γερμανικό κόστος εργασίας και στο κόστος εργασίας των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Σίγκελ υποστηρίζει ότι μια μικρή πληθωριστική αύξηση σε ένα ευρώ κοντά στο δολάριο, θα είναι λιγότερο οδυνηρό για όλους, από το να διατηρήσεις αυστηρή λιτότητα ή να κάνεις εγχώρια υποτίμηση νομίσματος στις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης.

Με άλλα λόγια, η μεγαλύτερη ελπίδα της ΕΚΤ είναι να φύγει από τη λιτότητα και να δεχτεί μια υποτίμηση του ευρώ., αν θέλει να σώσει την ευρωζώνη.  


Επιμέλεια: Άγγελος Ανδρέου