Σύσταση προς την Βρετανία να χαλαρώσει τη λιτότητα και να λάβει μέτρα που θα ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη, απεύθυνε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην ετήσια έκθεσή του για τη χώρα που παρουσιάστηκε σήμερα στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ εάν δεν σημειωθεί ανάπτυξη, θα πρέπει να εξεταστούν δημοσιονομικές προσαρμογές, ώστε να ενισχυθεί η ανάκαμψη.

Η Βρετανία «πρέπει να δώσει μια κατεύθυνση στις δημοσιονομικές της επιλογές και να επωφεληθεί των ευνοϊκών επιτοκίων με τα οποία δανείζεται για να υποστηρίζει την ανάπτυξη», δήλωσε σήμερα στον Τύπο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που έχει μεταβεί στο Λονδίνο για να παρουσιάσει την έκθεση αυτή.

Παρόλα αυτά η Λαγκάρντ χαιρέτισε την οικονομική πολιτική λιτότητας που επέλεξε ο Κάμερον όταν εξελέγη τον Μάιο του 2010. «Τρέμω όταν φαντάζομαι ποια θα ήταν η τωρινή κατάσταση αν δεν είχαν γίνει βήματα για την εξυγίανση των δημοσιονομικών», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την ίδια, «είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που εφαρμόστηκαν σε όλη την Ευρώπη ενίσχυσαν την αξιοπιστία των κρατών που τα υιοθέτησαν».

Η Λαγκάρντ εκτίμησε ότι αυτή η αξιοπιστία προσέφερε ένα περιθώριο ελιγμών το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτεί η Βρετανία.

Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη παραμένει, σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο βασικός κίνδυνος για τη βρετανική οικονομία, η οποία πραγματοποιεί το 40% των συναλλαγών της με τους γείτονές της.