Μετά την ανακοίνωση της απόλυσης 500 εργαζόμενων και το κλείσιμο της μονάδας συντήρησης των αεροσκαφών της στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης, η Qantas ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε διαθρωτικές αλλαγές στη λειτουργία της.

Πιο συγκεκριμένα, η διεύθυνση της εταιρείας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε διαχωρισμό, συστήνοντας μια εταιρεία για τις πτήσεις στο εξωτερικό και μία άλλη που θα φροντίζει για τις εσωτερικές πτήσεις. Οι πιο πάνω αλλαγές θα έχουν ως αποτέλεσμα και τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων, μεταξύ των αξιωματούχων της εταιρείας και την απομάκρυνση ορισμένων από αυτούς. Οι αλλαγές εντάσσονται στο πλαίσιο ενός πενταετούς προγράμματος εξυγίανσης της εταιρείας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν συσσωρεύσει οι διεθνείς πτήσεις.

Οι αλλαγές είναι οι πρώτες που γίνονται από τότε που ανέλαβε τη διεύθυνση της Qantas o Αλαν Τζόις, τον Νοέμβριο του 2008. Ο ίδιος αναφερόμενος στο θέμα, είπε ότι διαχωρίζοντας τη λειτουργία της εταιρείας θα δοθεί η δυνατότητα να επικεντρώνεται η κάθε μια στα δικά της προβλήματα και να δίνει πιο αποτελεσματικές λύσεις.

Σημειώνεται ότι οι πτήσεις του εσωτερικού άφησαν για το οικονομικό έτος 2010-12 κέρδη ύψους 552 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το κέρδος από τις διεθνείς πτήσεις, την ίδια χρονική περίοδο ανήλθε στα 216 εκατομμύρια δολάρια.