Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, καθώς το κόστος μιας αποχώρησης θα είναι μεγάλο και για τη χώρα και για την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση της UBS


Όπως σημειώνεται στην έκθεση, οι επιλογές για την Ελλάδα είναι δύο. Είτε θα προβεί σε μια «προσεκτική» επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων λιτότητας και πιθανόν να αναδιαρθρώσει και πάλι το χρέος είτε θα χρεοκοπήσει και θα αποκηρύξει το χρέος της, χωρίς να αποχωρήσει από το ευρώ. 

 

Η UBS τονίζει πως αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, οι αγορές, οι διεθνείς εταιρείες και οι καταθέτες θα υποστούν συνέπειες. Το γεγονός πιθανόν να οδηγήσει σε οικονομικό χάος και σε στάση του διεθνούς εμπορίου, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τις αγπρές και οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες θα είναι μαζικές. 

 

Οι εκροές θα γίνουν πιο μεγάλες, εξαιτίας των κινδύνων επιβίωσης του ευρώ και όχι τόσο λόγω των κινδύνων φερεγγυότητας ή ρευστότητας των τραπεζικών συστημάτων. Κι εάν αυτό συμβεί, τότε οι ευρωπαϊκές εγγυήσεις για τις τράπεζες δεν θα μπορέσουν να καταστούν ικανή λύση.

 

Επιπλέον, η πιθανότητα να ακολουθήσουν κι άλλες οικονομίες την Ελλάδα σε μια άτακτη έξοδο πρέπει να θεωρείται πολύ υψηλή, και είναι αυτό το ρίσκο που κάνει κάποιον να σκεφτεί ότι οι ευρωπαϊκές αρχές δεν θα ρισκάρουν με αυτή την πιθανότητα.

 

Αν η κρίση επιβίωσης του ευρώ εξακολουθήσει να μεγαλώνει μια επιλογή μπορεί να είναι μια σύγχρονη συνθήκη του Μάαστριχτ. Όπως και η αρχική συνθήκη έθετε ένα χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη νομισματικής ένωσης, έτσι και μια σύγχρονη θα μπορούσε να παρουσιάσει όλα τα απαραίτητα βήματα για τη διόρθωση της δυσλειτουργικής νομισματικής ένωσης που υπάρχει τώρα.