Εάν η Ελλάδα φύγει τελικά από το ευρώ, τότε οι ζημιές που θα γράψουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα είναι τεράστιες, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν έκθεση 1,19 τρισ. δολάρια σε ομόλογα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ιρλανδίας, θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα κύμα ζημιών εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ.

Παρόλο που οι δανειστές έχουν ενισχύσει τις κεφαλαιακές τους εφεδρείες, έχουν ήδη «γράψει» τα ελληνικά ομόλογα και τα δάνεια των κεντρικών τραπεζών που χρησιμοποιούνται για βοήθεια των μονάδων στη νότια Ευρώπη, παραμένουν ευάλωτοι στη «μόλυνση» που θα μπορούσε να επιφέρει μια έξοδος, λένε οι αναλυτές.

Ακόμα και με περισσότερα από δύο χρόνια προετοιμασίας, οι τράπεζες εξακολουθούν να διατρέχουν τον κίνδυνο της εκροής καταθέσεων και αθέτησης των υποχρεώσεων άλλων χρεωμένων εθνών της ευρωζώνης.
«Μία ελληνική έξοδος θα είναι το κουτί της Πανδώρας» είπε ο Jacques- Pascal Porta, ο οποίος βοηθά στη διαχείριση 570 εκατ. δολαρίων στην Ofi Gestion Privee στο Παρίσι.

«Είναι μια καταστροφή που θα αφήσει την πόρτα ανοιχτή και σε άλλες καταστροφές. H αξιοπιστία του ευρώ θα αποδυναμωθεί και θα δημιουργήσει προηγούμενο: Γιατί δεν θα μπορούσε να συμβεί μια έξοδος για την Ισπανία, την Ιταλία, ακόμη και για τη Γαλλία;» λέει.