Η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ και κανείς δεν μπορεί να την πιέσει να το κάνει. Ακόμη κι αν από μόνη της ήθελε να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, οι άλλες χώρες θα έπρεπε να κάνουν ότι μπορούν για να την αποτρέψουν, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν ο θάνατος της Ευρωζώνης. Αυτά αναφέρει στην έκθεσή της η HSBC, περιγράφοντας τα τέσσερα σενάρια για την Ελλάδα, μετά τις εκλογές


Στην έκθεση τονίζεται ότι ακόμη κι ένα αποτέλεσμα υπέρ των αντιμνημονιακών κομμάτων στις εκλογές του Ιουνίου, δεν θα σημάνει απαραίτητα την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, είτε άμεσα είτε σε μακροχρόνια βάση. 

 

Σενάριο 1ο: Αποτέλεσμα των εκλογών υπέρ του μνημονίου και επιβολή νέων μέτρων


Εκλέγεται πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία, συνεργάζεται μετεκλογικά με το ΠΑΣΟΚ και υπερασπίζονται το μνημόνιο, με την Ελλάδα να λαμβάνει την επόμενη δόση του πακέτου διάσωσης. Παρά την άνοδο των αντιμνημονιακών κομμάτων, σύμφωνα με το αποτέλεσμα των εκλογών οι Έλληνες αντέχουν νέα μέτρα λιτότητας, τα οποία επιβάλλονται άμεσα. Ωστόσο, η ύφεση παραμένει άγνωστο πότε θα υποχωρήσει, καθώς απουσιάζει η οικονομική ανάπτυξη και το ελληνικό δημόσιο και οι τράπεζες αντιμετωπίζουν θέματα φερεγγυότητας. 


Σενάριο 2ο: Αποτέλεσμα των εκλογών κατά του μνημονίου και παραμονή στο ευρώ


Εκλέγεται κυβέρνηση κατά της τρόικας, το μνημόνιο «παγώνει» και αρχίζει επαναδιαπραγμάτευση. Η Ευρώπη, υπό τον φόβο διάχυσης του προβλήματος, παρέχει στήριξη στις κυβερνήσεις και ρευστότητα στις τράπεζες της υπόλοιπης Ευρωζώνης και εν συνεχεία χαλαρώνει τη στάση της προς την Ελλάδα. Κλείνει συμφωνία, η οποία παρέχει στην Ελλάδα μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη βοήθεια και πιο χαλαρό πρόγραμμα λιτότητας. 


Η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ, αλλά αρχίζουν να εμφανίζονται «ρήγματα» στην Ευρωζώνη, καθώς λόγω της απουσίας αξιόλογης οικονομικής ανάπτυξης στην περιφέρεια, επιστρέφουν τα προβλήματα φερεγγυότητας.


Σενάριο 3ο: Απειλή για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ


Εκλέγεται αντιμνημονιακή κυβέρνηση, αλλά οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν προθυμοποιούνται να συμβιβαστούν με την Ελλάδα και να χρηματοδοτήσουν την οικονομία της. Η Αθήνα καλείται να επιβιώσει με τους δικούς της πόρους: η τρόικα δεν δίνει την επόμενη δόση και καθώς δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι χρηματοδότησης, η χώρα αποφασίζει να εγκαταλείψει το ευρώ, για να χρηματοδοτήσει την οικονομία της μετά από διάστημα μερικών μηνών. 


Οι ευρωπαίοι ηγέτες, με τον φόβο ότι μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες, αποφασίζουν ότι η Ελλάδα μπορεί να «μολύνει» και την υπολοιπη Ευρώπη. Η απειλή αποχώρησης πυροδοτεί κινήσεις για περαιτέρω ενοποίηση της Ευρωζώνης: ενοποίηση του χρέους, κοινές εκδόσεις ομολόγων και δημοσιονομική ένωση. Τελικά, προχωρούν σε νέο δανεισμό της Ελλάδας με διαφορετικούς όρους. 

 
Σενάριο 4ο: Έξοδος της Ελλάδας και θάνατος του ευρώ


Η Ελλάδα αποχωρεί από την Ευρωζώνη, οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης δεν συμφωνούν στα υπόλοιπα βήματα (του σεναρίου 3) και αρχίζει το οικονομικό χάος. Τα spreads των κρατικών ομολόγων εκτινάσσονται, οι εκροές καταθέσεων επιταχύνονται και το ευρώ οδεύει στο σημείο, όπου δεν υπάρχει γυρισμός. Πρώτη η Γερμανία «κηρύσσει τον θάνατο του ευρώ».