Η Ελλάδα ακολουθεί τον δρόμο που έχουν πάρει αρκετές χώρες των αναδυόμενων οικονομιών, οι οποίες τα τελευταία 30 χρόνια ήρθαν αντιμέτωπες με την κρίση, σημειώνει σε άρθρο του στο Project Syndicate, ο επικεφαλής της Pimco, Μοχάμεντ Ελ Εριάν. 

 

Ο κ. Ελ Εριάν τονίζει πως υπάρχουν αρκετές ομοιότητες με την Αργεντινή, λίγο πριν χρεοκοπήσει το 2001. Ο ίδιος εκτιμά ότι τώρα συμβαίνει μια εξίσου τραυματική κατάρρευση οικονομική, χρηματοοικονομική, πολιτική και κοινωνική και θα πρέπει να περιμένουμε πολλές συζητήσεις, σχετικά με το ποιος φταίει για τη δυστυχία που βιώνουν οι Έλληνες. 


«Πολλοί θα βιαστούν να ρίξουν το φταίξιμο στις διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις, τις οποίες ηγήθηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Η προθυμία τους για δανεισμό με στόχο την εξασφάλιση της ευημερίας στη χώρα τους, δημιούργησε τεράστια χρέη, μείωση της ανταγωνιστικότητας και της αναπτυξιακής προοπτικής», αναφέρει. 


Και συνεχίζει, «Έχοντας δανειστεί πολύ, ύστερα από την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη το 2001, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, απογοήτευσαν τους πολίτες, όταν χρειάστηκε να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008».


«Από την άλλη πλευρά, για τους ιδιώτες πιστωτές ήταν μεγάλη χαρά να χορηγήσουν χρήματα στην Ελλάδα, απλά και μόνο για να αποφύγουν την ανάληψη ευθυνών, όταν η “φούσκα“ έγινε πια μη βιώσιμη. Ο υπερδανεισμός ήταν πολύ διαδεδομένος και οδήγησε τη διαφορά μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων στις 6 μονάδες, ένα τόσο γελοίο χαμηλό επίπεδο, για δύο χώρες που διαφέρουν τόσο πολύ σε όρους οικονομικής διαχείρισης και χρηματοοικονομικών συνθηκών», υπογραμμίζει ο κ. Ελ Εριάν. 


Σε άλλο σημείο του άρθρου του, ο επικεφαλής της Pimco αναφέρει ότι η Ευρώπη απέτυχε να αντιδράσει σωστά, όταν έγινε σαφές πως στην Ελλάδα είχαν ξεκινήσει τα προβλήματα. Ακόμη και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απέτυχαν να αξιολογήσουν την κατάσταση της χώρας, να συνεργαστούν και να επιλύσουν τα προβλήματα. 


Επιπλεόν, ο κ. Ελ Εριάν προσθέτει ότι το ΔΝΤ «υπέκυψε εύκολα στις πολιτικές πιέσεις, ενώ οι σκοπιμότητες υπονομεύουν πλέον τη λειτουργία του». 


«Καθένας από αυτούς τους υπόπτους έχει ευθύνες και κανείς θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι πρόκειται για συνεργούς», υπερτονίζει. 


Για τον επικεφαλής της Pimco, οι ένοχοι θα τη γλιτώσουν πολύ εύκολα από αυτή την ιστορία, σε σχέση με τα πραγματικά θύματα, που είναι οι αδύναμες ομάδες του πληθυσμού της Ελλάδας. 


«Σε έναν πιο δίκαιο κόσμο, οι ευάλωτες ομάδες θα είχαν δικαίωμα να διεκδικήσουν πίσω τους μισθούς, τα επιδόματα και τα bonus που απολάμβαναν οι παραπάνω υπεύθυνοι για καιρό. Στον κόσμο μας, όμως, αποτελούν μόνο ένα μάθημα για το μέλλον», καταλήγει.