Την ισχυρή επιθυμία όλης της Κομισιόν για παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη εξέφρασε ο ρπόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο στις Βρυξέλλες.


Από την πλευρά του, ο κ. Πικραμμένος τόνισε ότι οι εκλογές στην Ελλάδα θα διεξαχθούν με ήρεμο τρόπο, ενώ ο κ. Μπαρόζο ανέφερε πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση παίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις των επόμενων ημερών.


Σε γραπτή του δήλωση μετά συνάντηση, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι η ευρωζώνη έχει επιδείξει μια χωρίς προηγούμενο αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και το λαό της με τη δέσμευσή της να διατηρήσει την οικονομική στήριξη, για όσο χρειαστεί, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για την επιστροφή στην ανάπτυξη.


«Χωρίς αλληλεγγύη η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την ευημερία», τόνισε ο Ζ. Μπαρόζο, ο οποίος αναγνώρισε ότι οι Έλληνες έχουν κάνει τεράστιες θυσίες.


«Θα ήταν ευχής έργο να υπήρχε πιο εύκολος δρόμος εξόδου από την κρίση», σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος επέμεινε ότι ο λιγότερο επώδυνος και ταχύτερος δρόμος για την επιστροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι η εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος.


Προτάσεις από τον Παναγιώτη Πικραμμένο


Δράσεις για την άμεση τόνωση της ανάπτυξης θα θέσει στο τραπέζι της σημερινής άτυπης Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Π.Πικραμμένος.


Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα θέσει ζήτημα άμεσης υπέρβασης των γραφειοκρατικών εμποδίων στις κοινοτικές υπηρεσίες για να ξεμπλοκαριστούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, αύξησης των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έκδοσης «ομολόγου έργου» για την χρηματοδότηση συγκεκριμένων σχεδίων υποδομής και επανέναρξη της χρηματοδότησης για τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους.