Μια είσοδος της Τουρκίας στην Ευρωζώνη θα αναζωογονούσε το ευρώ, υποστηρίζει δημοσίευμα του MarketWatch που δημοσιεύεται σήμερα.

Όπως υποστηρίζει το εν λόγω άρθρο, η Ελλάδα έτσι κι αλλιώς θα καταλήξει να φύγει από το ευρώ, μετά την ασταμάτητη φιλολογία του Grexit που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες.

«Υπήρχαν πολλοί ιστορικοί λόγοι - όπως πόλεμοι, αμοιβαίο μίσος, κτλ - που η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά πρόκειταιο για μια εξαιρετική ιδέα στα χαρτιά", γράφει το MarketWatch.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ευρώπη χρειάζεται ανάπτυξη και όχι λιτότητα. Και η Ελλάδα δεν είναι και ακριβώς ο... «παράδεισος» της ανάπτυξης. Για την ακρίβεια, λέει το MarketWatch, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα αργήσει για πάρα πολύ καιρό ακόμα.

Από την άλλη η Τουρκία, έχει μια αξιοσέβαστη πορεία στους ρυθμούς ανάπτυξης. Είναι σαν την Κίνα, καθώς παρουσίασε ένα 8,5% ανάπτυξη μέσα στο 2011. Μπορεί μέσα στην επόμενη διετία οι ρυθμοί αυτοί να πέσουν, αλλά τουλάχιστον θα υπάρχει μια θετική τροχιά.

Τώρα το πρόβλημα είναι κυρίως η ξενοφοβική Γαλλία, η οποία όμως μπροστά στην προοπτική της ώθησης που ενδεχομένως θα δώσει η Τουρκία στο ευρώ να αναθεωρήσει τις απόψεις της για την είσοδο μιας μουσουλμανικής χώρας στην Ένωση.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Turkcell, Syreyya Ciliv, δήλωσε: «Έχουμε μια τρομακτικά λειτουργική οικονομική μηχανή εδώ. Για την Ευρώπη θα ήταν ένα επικερδές σενάριο να μας εντάξει στους κόλπους της. Ακόμη και τώρα».

Δείτε το ρεπορτάζ του MarketWatch: