Στο ποσό των 4 δισ. δολαρίων ανέρχονται οι απώλειες που έχει υποστεί η Συρία εξαιτίας των κυρώσεων που εφαρμόζουν σε βάρος της η ΕΕ και οι ΗΠΑ.
Σε δηλώσεις του ο Σύρος υπουργός Πετρελαίου Σουφιάν Αλάου κατηγόρησε, την ΕΕ και τις ΗΠΑ, ότι «ευθύνονται για τις ελλείψεις» παραγώγων του πετρελαίου μέσα στη Συρία, ενώ αποκάλυψε παράλληλα ότι έχουν προκύψει «νέες δυσχέρειες» σε ό,τι αφορά τις ανάγκες που έχει η Συρία σε παράγωγα του πετρελαίου, ιδίως φυσικό αέριο οικιακής χρήσης.

«Τα μέτρα, τα οποία έχουν συναποφασίσει η ΕΕ κι οι ΗΠΑ προκαλούν αυτήν την κρίση. Θέλουν να ασκήσουν πίεση στο συριακό λαό διευρύνοντας τις σε βάρος του κυρώσεις», επισήμανε ο Αλάου.
Βεβαίωσε παράλληλα ότι «οι νέες δυσχέρειες θα ξεπεραστούν», αποσαφηνίζοντας ότι για το οικιακό φυσικό αέριο οι εισαγωγές φθάνουν το 50% της κατανάλωσης.

Αποκάλυψε επίσης ότι η Συρία έχει προχωρήσει, ήδη, σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία, προκειμένου να εξασφαλίσει τις εισαγωγές στο μέλλον ποσοτήτων οικιακού φυσικού αερίου «σε βάση μακροπρόθεσμη».

Ανέφερε τέλος ότι, «τη Δευτέρα κατέπλευσε σε συριακό λιμάνι φορτηγό πλοίο από τη Βενεζουέλα, που μετέφερε 35 χιλιάδες τόνους μαζούτ».