Ευρωπαϊκές αγορές, Wall Street, ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, πετρέλαιο, είναι μερικά τα θύματα της ελληνικής κρίσης και των σεναρίων που έχουν φουντώσει για την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Σήμερα ίσως πρόκειται για μια από τις πιο άσχημες ημέρες της παγκόσμιας αγοράς, ενώ όλος ο κόσμος έχει στρέψει το βλέμμα του στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών της Ευρώπης.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Wall Street έχει πέσει με το άνοιγμα της σε χαμηλό έτους, με τις μετοχές των περισσότερων αμερικανικών τραπεζών να καταρρέουν, υπό τον φόβο της έκθεσης τους στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες.

Ακόμα και ο παγκόσμιος δείκτης FTSE χάνει 2,1 ποσοστιαίες μονάδες, πέφτοντας σε χαμηλό διετίας.

Την ίδια στιγμή, η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου έπεσε στα επίπεδα του Ιουλίου 2010 και διαμορφώθηκε στα 1,2659 δολάρια.

Οι επενδυτές αμφισβητούν στην πράξη το κατά πόσο οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής θα καταλήξουν σε συμφωνία για την υιοθέτηση πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης και την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η αβεβαιότητα που έχει δημιουργεί πλήττει όλες σχεδόν τις περιφερειακές αγορές ομολόγων ενώ αντιθέτως ενισχύει σημαντικά τους γερμανικούς κρατικούς τίτλους. Για του λόγου το αληθές, το 30ετές γερμανικό ομόλογο έπεσε για πρώτη φορά κάτω από 2%.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, τα ταμπλώ των χρηματιστηρίων χτύπησαν κόκκινο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκανε βουτιά 2,02% φτάνοντας στις 973.12 μονάδες.

Στο Λονδίνο, οι απώλειες έφτασαν το 2,53% με τον FTSE 100 να φτάνει τις 5,266.41 μονάδες, ενώ στη Φραγκφούρτη, ο DAX έπεσε στις 6,285.75 σημειώνοντας ελεύθερη πτώση κατά 2,33%.

Ίδια εικόνα και στο Παρίσι, με τον CAC 40 να πέφτει κατά 2,62% στις 3,003.27 μονάδες, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX γκρεμίστηκε με απώλειες 3,31% και δεν ξέπερασε τις 6,440.50 μονάδες.

Θύματα της Ελλάδας ήταν και το πετρέλαιο με τον χρυσό, αφού το brent υποχώρησε κατά 1,99% και πωλείται πλέον κάτω από 90 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κατέγραψε απώλειες 1,95% και διαπραγματεύτηκε στα 1537,4 δολάρια.

Άγγελος Ανδρέου