Την επιθυμία της ευρωζώνης να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ και παράλληλα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της εξέφρασαν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης σε δήλωση που υιοθέτησαν λίγο μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες.

Στη δήλωση αναφέρεται ότι η ευρωζώνη έχει πλήρη επίγνωση των σημαντικών προσπαθειών που έχουν ήδη καταβάλει οι Έλληνες πολίτες, ενώ τονίζεται και η σημαντική αλληλεγγύη που έχει επιδείξει η ΕΕ έχοντας ήδη εκταμιεύσει μαζί με το ΔΝΤ σχεδόν 150 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της Ελλάδας από το 2010. Ωστόσο, οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν προχώρησαν στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων καθώς όπως τονίστηκε η χθεσινή σύνοδος ήταν το προσχέδιο των μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ιουνίου.


«Θα διασφαλίσουμε ότι τα ευρωπαϊκά ταμεία και εργαλεία θα κινητοποιηθούν προκειμένου να φέρουν την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας», επισημαίνεται.
Η συνέχιση των ζωτικών μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους θα ενισχύσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και τους θεσμούς και αυτό είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα ευοίωνο μέλλον στην Ευρωζώνη, αναφέρει η δήλωση της ευρωζώνης. «Οι ηγέτες της ευρωζώνης μετά τις εκλογές αναμένουν από την νέα ελληνική κυβέρνηση να κάνει αυτή την επιλογή», υπογραμμίζεται στη δήλωση.


Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος μετά το τέλος της Συνόδου τόνισε ότι οι εταίροι της Ελλάδας στην ΕΕ έδειξαν πως έχουν τη διάθεση να τη βοηθήσουν, με οικονομικά μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα την καταπολέμηση της ανεργίας. Ανέφερε ιδιαίτερα πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, οικονομικά εργαλεία για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και για τον επιμερισμό κινδύνου σε σχέση με τις επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς επίσης και σε ομολογιακά δάνεια για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής πανευρωπαϊκής εμβέλειας.
Σε ό,τι αφορά τα ευρωομόλογα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η έκδοσή τους δεν αναμένεται για το εγγύς μέλλον και ότι θα πρέπει να παρέλθει κάποιο διάστημα μέχρις ότου η ιδέα αυτή ωριμάσει.


Φρανσουά Ολάντ: «Ξεκλειδώνει» κεφάλαια η ΕΕ

Η ΕΕ υιοθέτησε ένα κείμενο υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ενώ θα αποδεσμευτούν «άμεσα» κεφάλαια από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ της Ελλάδας, τόνισε ο νέος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Την ίδια ώρα αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η Γαλλία υλοποιεί σχέδιο προετοιμασίας για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και εξήγησε ότι η Γαλλία δεν κάνει τέτοιου είδους υποθέσεις, για τον απλό λόγο ότι επιθυμεί και ευνοεί την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

Συνεχίζοντας, ο Ολάντ τόνισε ότι θα επιμείνει στην άμεση αποδέσμευση διαθέσιμων πόρων των διαρθρωτικών ταμείων με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα, εκτός από υποχρεώσεις, έχει δικαίωμα σε μια προοπτική ανάπτυξης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Γαλλίας.

Σε ό,τι αφορά την ιδέα θέσπισης ευρωομολόγου, η οποία συζητήθηκε στο αποψινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Φρανσουά Ολάντ επισήμανε ότι για τη Γαλλία αποτελούν σημείο εκκίνησης ενώ για τη Γερμανία σημείο κατάληξης.


Ε.Ε.: Οι πολίτες έχουν τον λόγο

Την επιθυμία της ευρωπαίκής ένωσης να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ επανέλαβαν σε δηλώσεις τους ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Οι δύο κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τον «πλήρη σεβασμό» τους στην διαδικασία των εκλογών στην Ελλάδα και στην βούληση του ελληνικού λαού, διαβεβαιώνοντας ότι είναι «σεβαστή» και σημειώνοντας πως «οι πολίτες έχουν τον λόγο».

«Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της», είπαν Βαν Ρόμπεϊ και Μπαρόζο, σημειώνοντας ότι ως ένδειξη «έμπρακτης αλληλεγγύης» η ΕΕ θα προχωρήσει στην «άμεση αποδέσμευση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία».
Πάντως ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ τόνισε πως «αναμένουμε από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να πράξει το καθήκον της».

«Στόχος της σημερινής άτυπης Συνόδου Κορυφής ήταν να καθοριστεί ένα μονοπάτι για «σταθερές αποφάσεις» αναφορικά με μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης για τη Σύνοδο του Ιουνίου. Εκεί θα προτείνουμε ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης. Μετά τον Ιούνιο ξεκινά πραγματική δουλειά για την οικονομική ενοποίηση…» είπε.


Άνγκελα Μέρκελ: Σε ήπιους τόνους η συζήτηση για το ευρωομόλογο


Το αντικείμενο ενός «ισορροπημένου» διαλόγου στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών αποτέλεσε σύμφωνα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγων.

«Υπήρξε ένας ποικίλος διάλογος για τα ευρωομόλογα, αλλά πολύ ισορροπημένος» και διατυπώθηκαν «διαφορετικές απόψεις», ανέφερε η Μέρκελ.
«Εξήγησα τη θέση μου, της Γερμανίας ενώ ο νέος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εκφράστηκε για το θέμα όπως είχε εξαγγείλει, αλλά έγινε μια συζήτηση με πολλές διαφοροποιήσεις», πρόσθεσε η Μέρκελ.

«Πολλοί συμμετέχοντες» εξέφρασαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου και για το επίπεδο των επιτοκίων που θα είχε το δυνητικό αμοιβαιοποιημένο χρέος της ευρωζώνης, τόνισε ακόμη η Μέρκελ.