Η Ελλάδα, εάν επιθυμεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη θα πρέπει να συνεχίσει τα μέτρα λιτότητας, τόνισε ο αυστριακός αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ. Ακόμη, δήλωσε πως οι εκλογές στην Ελλάδα στις 17 Ιουνίου θα δώσουν απάντηση για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ.

Ο ίδιος σημείωσε πως οι όροι της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι γνωστοί και προβλέπουν ότι για να δοθούν τα 150 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει μέτρα και να καταστεί και πάλι ανταγωνιστική.


Τώρα, είπε, πρέπει να αναμένεται η ετυμηγορία των Ελλήνων κι αν αυτοί δώσουν την πλειοψηφία σε ένα κόμμα που θέλει την έξοδο από την ΕΕ, τότε η Ευρώπη θα πρέπει να το λάβει υπόψη της και να το αποδεχθεί. Οι ίδιοι οι Ελληνες, υπογράμμισε, πρέπει να αποφασίσουν και θα ήταν μοιραίο λάθος και τελείως αντιδημοκρατικό, εάν άλλοι προσπαθούσαν να τους προδιαγράψουν τι πρέπει να κάνουν.


Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα είναι μέλος και μετά από ένα εξάμηνο στην Ευρωζώνη, ο κ. Σπίντελεγκερ απάντησε καταφατικά, εφόσον, όπως είπε, οι ελληνικές εκλογές αναδείξουν κόμματα στην εξουσία, τα οποία θέλουν κάτι τέτοιο και τότε από την πλευρά της η Ευρώπη θα τηρήσει τις υποσχέσεις της.


Τέλος, ο αυστριακός αντικαγκελάριος τάχθηκε κατά της εισαγωγής ευρωομολόγων, τουλάχιστον για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, καθώς και κατά της χαλάρωσης του δημοσιονομικού συμφώνου.