«Η Ελλάδα θα πρέπει στις εκλογές να καταστήσει σαφές τι θέλει», σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης γερμανικών Τραπεζών, Αντρέας Σμιτς. 


«Η Ελλάδα μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο, αλλά ενδεχομένως στο μεταξύ να χάσει την αλληλεγγύη των άλλων μελών της Ευρωζώνης και να οδηγηθεί, θέλοντας και μη, εκτός ευρώ», τόνισε. 


Επιπλέον, επανέλαβε ότι ο κίνδυνος από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι διαχειρίσιμος, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι γερμανικές τράπεζες είναι καλά προετοιμασμένες για το ενδεχόμενο.


Σε άλλο σημείο, ο κ. Σμιτς υπογράμμισε πως η περίπτωση της Ελλάδας δεν θα πρέπει να συγχέεται με αυτές άλλων χωρών και αναφέρθηκε στην περίπτωση των ισπανικών τραπεζών, η ανακεφαλαιοποίηση των οποίων, όπως είπε, είναι ευθύνη της ισπανικής κυβέρνησης ή των μηχανισμών στήριξης, καθώς τα γερμανικά ιδρύματα δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη άλλων τραπεζικών συστημάτων.


Για τα ευρωομόλογα, ανέφερε ότι θα αποτελούσαν λύση μόνο εφόσον θα ήταν σαφής και ξεκάθαρος ένας οδικός χάρτης προς την πολιτική ένωση, κάτι όμως το οποίο, εκτιμά, δεν θα είναι εύκολο να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια. 


Τέλος, κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να μην παρασυρθεί σε λανθασμένες αποφάσεις, καθώς, όπως ανέφερε, η ευθύνη για περαιτέρω ανάπτυξη ανήκει κυρίως στην Γερμανία.