Μήνυμα για κοινό νόμισμα των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, στέλνει ιταλός κωμικός και επικεφαλής του κινήματος «Πέντε Αστέρων», Μπέπε Γκρίλο, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews.

Σύμφωνα με τον Γκρίλο -το κόμμα του οποίου είναι δεύτερο στις ιταλικές δημοσκοπήσεις- «η Μέρκελ μπορεί να κρατήσει το Μάρκο. Η Ευρώπη ήταν μια ωραιότατη ιδέα των διαφόρων Ντελόρ και Μπράντ, αλλά το σχέδιο απέτυχε, διότι συναντήθηκαν οικονομίες πολύ διαφορετικές, με ένα νόμισμα που δεν έπρεπε να είναι ενιαίο».

«Να φτιάξουμε ένα ασθενές ευρώ της Ιταλίας, Ισπανίας, Ελλάδας και Πορτογαλίας» είπε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε παράλληλα ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης έχασαν ήδη το 30% οικονομικής τους ισχύος, από τότε που εντάχθηκαν στο ευρώ.

Ο Μπέπε Γκρίλο αναφέρθηκε και στο κύμα αυτοκτονιών, που παίρνει και στην Ιταλία όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. «Είναι απαράδεκτο, κάθε ημέρα να πέφτουν από τις ταράτσες, διότι δεν έχουν δουλειά και έχουν χρέη προς το δημόσιο. Kανένας δεν πρέπει να μείνει πίσω, μόνος. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί άμεσα ένα δίκτυο αλληλεγγύης».

Για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι είπε ότι «το όνομά του δεν σημαίνει πια τίποτα.Ενώ έμοιαζε αιώνιος, τώρα, ο Μπερλουσκόνι θυμίζει προϊστορία. Δεν βάφεται πια, και δείχνει σαν τον ηλικιωμένο θείο του Καβαλιέρε».