Σε αγώνα αναζήτησης εσόδων έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν έως το τέλος Ιουνίου ή το πολύ έως τις αρχές Ιουλίου, ενώ η έως τώρα υστέρηση στα έσοδα αγγίζει το 25%- 30%, έναντι 15% που έκαναν λόγο οι αρχικές εκτιμήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς θα συναντηθεί σήμερα με τον επικεφαλής του συστήματος ΤΑΧΙS Χάρη Θεοχάρη προκειμένου να εξετάσουν τα μέτρα εκείνα που θα οδηγήσουν σε αύξηση των εσόδων.


Σύμφωνα με πληροφορίες στο «τραπέζι» θα τεθούν ζητήματα όπως η αύξηση των εισπράξεων από ΦΠΑ που καταγράφεται πτώση 13% στο πρώτο τετράμηνο του έτους, ενώ το βάρος θα πέσει και στους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα έως τις 31 Μαΐου να ρυθμίσουν σε δόσεις τα χρέη τους προς το κράτος.


Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για νέα παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ώστε να μπορέσουν να εισαχθούν περισσότερα άτομα στη ρύθμιση και να εισπραχθούν τα απαραίτητα έσοδα για τη λειτουργία του κράτους. Συγκεκριμένα εξετάζεται να δοθεί παράταση των προθεσμιών αυτών προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, αλλά και να αντιμετωπισθούν καθυστερήσεις που έχουν δημιουργηθεί λόγω της προεκλογικής περιόδου. Σημειώνεται ότι η προθεσμία για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων καθώς και για την υπαγωγή στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη λήγουν στο τέλος του μήνα, ενώ η υποβολή δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα στις 15 Ιουνίου.


Την ίδια στιγμή η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ξεκίνησε την αποστολή των 260.000 σημειωμάτων του ΕΤΑΚ του 2009 προκειμένου να εισπράξει το ποσό των 85 εκατ. ευρώ περίπου μέχρι το τέλος Ιουνίου. Αμέσως μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα ξεκινήσει η αποστολή των σημειωμάτων για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010.


Α.Κ.