Συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους θα έχει στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας, Αντώνης Ρουπακιώτης.  

Ο υπουργός Εργασίας έχει ζητήσει από τις εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα να συμφωνήσουν σε ένα «μορατόριουμ», ώς τις ερχόμενες εκλογές, για τη διατήρηση της ισχύος μετενέργειας και το πάγωμα των μειώσεων στους βασικούς μισθούς.   

Οι κοινωνικοί εταίροι αντιμετωπίζουν την πρόταση του υπουργού Εργασίας με διαφορετικές προσεγγίσεις.   

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) δέχεται κατ’ αρχήν το πάγωμα των διατάξεων που απορρέουν από το νόμο του δεύτερου Μνημονίου και ζητά την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προηγούμενα επίπεδα. Θέτει, επίσης, θέμα μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 5%, την επαναφορά της εξάμηνης διάρκειας της μετενέργειας και τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους.   

Την επαναφορά της διάρκειας της ισχύος της μετενέργειας στο προηγούμενο καθεστώς, ζητούν επίσης η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).   

Η ΕΣΕΕ πάντως αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα ενός προεκλογικού «μορατόριουμ», επισημαίνοντας ότι «δεν νοείται "πάγωμα νόμου" ή "μορατόριουμ", παρά μόνο με άλλη νομοθετική διαδικασία, αρμοδιότητα που δεν έχει η σημερινή κυβέρνηση».   

Από την πλευρά της, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), εκφράζει επιφυλάξεις για το «μορατόριουμ» και ζητά να συγκληθεί η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης «ώστε ο διάλογος να έχει θεσμική υπόσταση, ώστε η κυβέρνηση που θα εκλεγεί να λάβει σοβαρά υπόψη της τα πορίσματα του διαλόγου».