Την εφαρμογή νέας πολιτικής στην ενέργεια προσανατολίζεται η κυβέρνηση της Ιαπωνίας μετά το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα.
Σύμφωνα με τον Γκόσι Χοσόνο υπουργό Περιβάλλοντος της χώρας, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μια αναλογία παραγωγής του 15% ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς το 2030, σχεδόν δύο φορές μικρότερη σε σχέση με πριν.

«Ποσοστό 15% της ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς θα πρέπει να αποτελεί τη βάση» της ενεργειακής πολιτικής για το 2030, δήλωσε σήμερα ο Γκόσι Χοσόνο.

Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί εάν επαναλειτουργήσουν οι υπάρχοντες αντιδραστήρες οι οποίοι σήμερα δεν λειτουργούν, αφού θα έχει δοκιμαστεί η ασφάλειά τους, αν δεν κατασκευαστούν νέοι κι αν σταματήσει η εκμετάλλευσή τους ύστερα από 40 χρόνια λειτουργίας (ούτε νωρίτερα, ούτε αργότερα).

Συνεπώς, σύμφωνα με τον Χοσόνο, η αναλογία του 15% κρίνεται ότι είναι η πιο ρεαλιστική.

Σημειώνεται ότι η προηγουμένη ενεργειακή πολιτική πριν από την καταστροφή στη Φουκουσίμα που προκλήθηκε από ένα ισχυρό σεισμό και ένα γιγάντιο τσουνάμι που σάρωσε τη βορειανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου 2011, προέβλεπε την παραγωγή του 50% τουλάχιστον της ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς το 2030.