Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο προσφυγής της Κύπρου στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Πανίκος Δημητριάδης, αν η κυβέρνηση θεωρήσει ότι μια τέτοια κίνηση θα έκανε καλό στην οικονομία.


«Δεν πρέπει να αποκλείουμε τίποτα από τη στιγμή που ευνοεί την οικονομία, ανέφερε ο ίδιος. 


Ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκο Αναστασιάδη, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Δημητριάδης, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να αποκλείουμε οτιδήποτε διότι γίνεται για το καλό της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος». 


Λίγες μόλις ημέρες μετά την απόφαση της Κύπρου να στηρίξει τη Λαϊκή Τράπεζα με πιθανό δανεισμό ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι οι πολίτες ανησυχούν για το θέμα του μηχανισμού, εκφράζοντας την άποψη ότι οι ανησυχίες εστιάζονται στο θέμα του φορολογικού καθεστώτος.


Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «χώρες, όπως η Ιρλανδία, έχουν διατηρήσει το φορολογικό τους καθεστώς παρά το ότι έχουν πάρει στήριξη από το μηχανισμό».


Εκτός από τον μηχανισμό, η Κύπρος εξετάζει τη δυνατότητα δανεισμού από χώρες εκτός ΕΕ και τη δυνατότητα έκδοσης ομολόγων έναντι των μετοχών, που θα λάβει με την έκδοση της Λαϊκής. 


Ο κ. Δημητριάδης συνέστησε ψυχραιμία προκειμένου να αντιμετωπιστούν, όπως επισήμανε, όλα τα προβλήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 


Τέλος, ο ίδιος σημείωσε ότι θα διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.