Τρεις επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των Κυπριακών Αερογραμμών, σύμφωνα με τον εκτελεστικό Πρόεδρο της εταιρείας, Γιώργο Μαυρόκωστα


Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Μαυρόκωστας απέφυγε να αποκαλύψει τα ονόματα των τριών ενδιαφερομένων επενδυτών, ωστόσο σημείωσε πως και οι τρεις στρατηγικοί επενδυτές επιθυμούν να εξασφαλίσουν το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας. Σημείωσε ότι και οι τρείς θέτουν ως προϋπόθεση την έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας που προνοεί εξοικονομήσεις ύψους 17 εκατ. ευρώ και πλεονασμούς 247 εργαζομένων. 


Ο κ. Μαυρόκωστας απευθύνοντας έκκληση για έγκριση του σχεδίου από τις συντεχνίες, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που κλείσουν οι Κυπριακές Αερογραμμές θα επέλθει άμεση ζημιά στα ταμεία του κράτους ύψους 180 εκατ. ευρώ ενώ όπως επισήμανε, θα χαθούν 400 χιλ. τουρίστες για τη φετινή χρονιά. 


Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διαφοροποίησης του σχεδίου, όχι όμως, όπως τόνισε, το μέρος των εξοικονομήσεων και τον αριθμό του πλεονάζοντος προσωπικού. 


«Το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης αν και είναι επώδυνο, όπως έχει χαρακτηριστεί από το προσωπικό και τις συντεχνίες, εντούτοις είναι το μόνο σχέδιο που εάν εφαρμοσθεί θα φέρει τις ΚΑ πιο κοντά στον ανταγωνισμό με τις εταιρείες που δρομολογούν πτήσεις στα ίδια με τις ΚΑ δρομολόγια». 


Φρόντισε επίσης να στείλει μήνυμα και προς τη βουλή ότι η εταιρεία χρειάζεται άμεση αύξηση του κεφαλαίου, διευκρινίζοντας ότι πιέζει ο χρόνος γι αυτό, όπως είπε, «αν δεν συμφωνήσουν και οι πέντε συντεχνίες με το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου, τότε η εταιρεία θα αναγκαστεί να κάνει τις επιλογές της για επιβίωση». 


Ο κ. Μαυρόκωστας επανέλαβε ότι η αεροπορική εταιρεία Ryanair προκαλεί επιπρόσθετα προβλήματα στα ήδη μεγάλα προβλήματα ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει η εταιρεία. 


Σημείωσε επίσης ότι δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός από τη λειτουργία της Ryanair γεγονός το οποίο έθεσαν έντονα και προς την κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε διαβούλευση με την κυβέρνηση για να βρεθεί κοινή αποδεκτή λύση. 


Ο Eκτελεστικός Πρόεδρος των ΚΑ σχολιάζοντας τη δεινή οικονομική κατάσταση της εταιρείας είπε ότι η οικονομική ύφεση στην Ευρώπη, τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή και η παρατεταμένη ασταθής κατάσταση στην Ελλάδα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες επιβίωσης της εταιρείας. 


Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι ένας άλλος αρνητικός παράγοντας για τις αεροπορικές εταιρείες είναι η αύξηση της τιμής διεθνώς του αργού πετρελαίου, πράγμα το οποίο δυσκολεύει την κερδοφορία τους. 


Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρόντες ήταν επίσης ο Χρίστος Αγαπίου Εμπορικός Διευθυντής, Σοφοκλής Τύμβιος Οικονομικός Διευθυντής και ο Εκπρόσωπος Τύπου των ΚΑ Κυριάκος Κυριάκου. 


Με πληροφορίες από stockwatch.com