Εντείνουν τις προσπάθειες για κατάρτιση σχεδίων έκτακτης ανάγκης οι γαλλικές τράπεζες, σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος. 


Οι προετοιμασίες των τραπεζών, που περιλαμβάνουν τις Credit Agricole, BNP Paribas και Societe Generale, έρχονται σε συνέχεια των πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες κάθε χώρα της Ευρωζώνης πρέπει να προετοιμάσει ένα σχέδιο για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας. 


«Κάθε τράπεζα έχει αυτή τη στιγμή μια ομάδα εργασίας, η οποία εξετάζει τις συνέπειες που θα έχει η επιστροφή στη δραχμή», τόνισε τραπεζίτης με έδρα το Παρίσι. 


Ο συνολικός διασυνοριακός δανεισμός της Γαλλίας προς την Ελλάδα, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2011, ανερχόταν στα 44,4 δισ. ευρώ, ποσό σημαντικά μεγαλύτερο από τον αντίστοιχο γερμανικό δανεισμό που έφτανε τα 13,4 δισ. ευρώ, μεταδίδει το Reuters, που επικαλείται στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS). 


«Οι τράπεζες εκπονούν σχέδια έκτακτης ανάγκης για μια πιθανή ελληνική έξοδο. Ωστόσο, είναι κατανοητό γιατί δεν θέλουν να το πουν δημόσια», ανέφερε στο Reuters σύμβουλος σε γαλλικές τράπεζες. 


Οι ζημίες από μια έξοδο της Ελλάδας υπολογίζονται για την Credit Agricole σε 5,2 δισ. ευρώ, σε 2,9 δισ. ευρώ για την BNP Paribas και σε 400 εκατ. ευρώ για τη Societe Generale.


Η BNP Paribas, η Societe Generale και η Credit Agricole αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.