Άμεσο σχέδιο για την αναπτυξιακή στήριξη της Ελλάδας προτείνουν με κύριο άρθρο τους οι New York Times, επικρίνοντας τις επιλογές της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, απέναντι σητη χώρα. 

 

Η εφημερίδα αναφέρεται στα «ισχνά αποτελέσματα» της άτυπης Συνόδου Κορυφής και στην «επαναλαμβανόμενη αποτυχία» των ευρωπαίων ηγετών στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, εξαιτίας της αδιαλλαξίας της Καγκελαρίου της Γερμανίας, όσον αφορά τις «δρακόντειες περικοπές» στον προϋπολογισμό και άλλους ανεπίτευκτους στόχους.


Στο άρθρο αναφέρεται ακόμη πως ως αποτέλεσμα της πολιτικής της κ. Μέρκελ, η λιτότητα αποδείχθηκε αποτυχία, που δυσκολεύει τις υπερχρεωμένες χώρες στην αποπληρωμή των οφειλών τους, ενώ το πολιτικό κόστος αυξάνεται, όπως αποδεικνύει η ανάδειξη της Χρυσής Αυγής στο ελληνικό κοινοβούλιο. Αυτό το φαινόμενο συνιστά  προειδοποίηση προς τους υπεύθυνους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν παρόμοιες καταστάσεις. 


Σε άλλο σημείο, η εφημερίδα τονίζει πως σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το «οικονομικό χάος» θα εξαπλωνόταν γρήγορα. 


Σε μια ιδανική περίπτωση, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα αναγνώριζαν ότι τα αναπτυξιακά μέτρα είναι καθοριστικής σημασίας για την επίλυση της κρίσης χρέους και θα προχωρούσαν στην κοινή έκδοση ευρωομολόγων, μαζί με τη σύσταση ενός μηχανισμού για την αυστηρή επιτήρηση των εθνικών χρεών των κρατών-μελών. Ωστόσο, σημειώνεται χαρακτηριστικά, η θεσμική μεταρρύθμιση συνιστά μακροχρόνια λύση.


«Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα και άλλες αποδυναμωμένες χώρες έχουν την ανάγκη ενός σχεδίου στήριξης, που θα τους βοηθήσει να αναπτυχθούν, ενώ θα μειωθούν τα χάσματα χρέους. Και εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν το αντιληφθούν έγκαιρα, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τις χώρες τους και τον υπόλοιπο κόσμο», υπογραμμίζεται στο κύριο άρθρο της εφημερίδας.