Στην υποβάθμιση των αξιολογήσεων πέντε ισπανικών τραπεζών από «ΒΒ+» σε «ΒΒΒ-» προέβη η Standard & Poor's, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τις πιστοληπτικές διαβαθμίσεις άλλων εννέα τραπεζών και διατηρώντας πέντε αξιολογήσεις σε Creditwatch με αρνητικές επιπτώσεις. 


Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις Bankia, Banco Popular Espano, Bankinter, Banco Financiero y de Ahorros και Banca Civica. 

Η κίνηση είναι αποτέλεσμα της αναθεώρησης των ευρύτερων επιπτώσεων των κινδύνων για τον ισπανικό τραπεζικό κλάδο που απορρέουν από την υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες. 


Τα outlook των μακροπρόθεσμων αξιολογήσεων έξι τραπεζών -Banco Santander (και θυγατρικές), Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), Popular, Sabadell, Kutxabank και Bankinter- είναι αρνητικά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης των τραπεζών εάν γίνει αντιληπτή από τον οίκο αυξημένη πίεση στη χρηματοοικονομική ισχύ των τραπεζών. 


Οι αξιολογήσεις πέντε τραπεζών -CaixaBank και η μητρική της Caja de Ahorros y Pensiones de Barcelona (la caixa), Ibercaja Banco, Bankia και μητρική BFA παραμένουν σε CreditWatch με αρνητικές επιπτώσεις. 


Στην περίπτωση της Bankiaκαι της μητρικής η τοποθέτηση σε CreditWatch αντανακλά την αβεβαιότητα γύρω από την αναδιάρθρωση και το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της Bankia καθώς και τους κινδύνους εκτέλεσης.