Δεκαετίες πίσω γυρίζει το χρηματιστήριο Αθηνών το οποίο εδώ και δύο εβδομάδες παρουσιάζει εικόνα πλήρους κατάρρευσης. Σε χαμηλά 22 και πλέον ετών η εγχώρια κεφαλαιαγορά χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και αρνητική ψυχολογία υπό τις φήμες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και ενισχύουν τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Η έλλειψη κυβέρνησης σε συνδυασμό με τις απειλές των ξένων δυνάμεων για παύση της χρηματοδότησης, οδηγούν σε μαζικές αποχωρήσεις κυρίως των ξένων funds. Όπως αναφέρει και ο Joffrey Postman στο θέμα του οι αναλυτές λένε πως είτε οι ξένοι οίκοι γνωρίζουν κάτι που δεν γνωρίζουμε εμείς, είτε ότι παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια σε μια αγορά που επί της ουσίας είναι ημιθανής.

 
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις οι ξένοι παραμένουν πωλητές και φεύγουν από εταιρείες που μέχρι και σήμερα συγκαταλέγονται στα «δυνατά χαρτιά» του ΧΑ.


Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι η εικόνα αυτή δεν πρόκειται βελτιωθεί μέχρι τις επικείμενες εκλογές της 17ης Ιουνίου, καθώς οι αναλύσεις που θα συνεχίσουν να βγαίνουν στο προσκήνιο θα επηρεάζουν εκ νέου τους επενδυτές. Μάλιστα, ιδιαίτερα χαρακτηριστικό είναι το εβδομαδιαίο σχόλιο της Beta Securities το οποίο αναφέρει ότι με την σημερινή του εικόνα το ΧΑ έχει ακυρώσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας των τελευταίων τριών δεκαετιών. 


«Κάθε βήμα της αγοράς προς τα πίσω ακυρώνει μια εξέλιξη της οικονομικής ζωής της Ελλάδας. Το χρηματιστήριο έχει ακυρώσει διαδοχικά την βαλκανική επέκταση, τα ολυμπιακά έργα, την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, την είσοδο της χώρας στις ανεπτυγμένες αγορές και οδεύει προς την δεκαετία του ’80 τιμολογώντας την ακραία εκδοχή των απαισιόδοξων σεναρίων που κυκλοφορούν στις δεκάδες αναλύσεις που δημοσιεύθηκαν και αυτή την εβδομάδα αναφορικά με το μέλλον της χώρας» αναφέρει.


Εν μέσω αυτού του κλίματος σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 11,81%, ενώ σε μηνιαίο επίπεδο οι απώλειες προσεγγίζουν το 30%. Την ίδια στιγμή η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. δεν αγγίζει καν τα 20 δισ. ευρώ όταν στο τέλος Απριλίου ανέρχονταν στα 27,4 δισ. ευρώ.

 

Ενδεικτικές είναι οι απώλειες στον 20άρη οι οποίες τον τελευταίο μήνα φτάνουν στο 27,5%, με τον όμιλο Folli να πρωταγωνιστεί στην πτώση χάνοντας στο διάστημα 26/04/2012- 26/05/2012 το 50,50% της αξίας του και με κεφαλαιοποίηση στα 228 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η Ελλάκτωρ με μηνιαίες απώλειες 44,88% και κεφαλαιοποίηση 120 εκατ. ευρώ, η Βιοχάλκο με απώλειες 44,44% και κεφαλαιοποίηση 347 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ με απώλειες 42,28% και κεφαλαιοποίηση 691 εκατ. ευρώ. Ο ΟΠΑΠ έχει χάσει σε διάστημα ενός μηνός 41,82% με κεφαλαιοποίηση στα 1,23 δισ. ευρώ και η ΔΕΗ σημείωσε απώλειες 40,08% με κεφαλαιοποίηση στα 334 εκατ. ευρώ. Εθνική και Τρία Έψιλον εμφανίζουν απώλειες 27,81% και 23,89% αντίστοιχα, με κεφαλαιοποίηση στα 1,16 δισ. ευρώ και 4,14 δισ. ευρώ η κάθε μία αντίστοιχα.

 

Αγγελική Κιλιντζόγλου