Το ασθενές φύλο αποτελεί μειοψηφία στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο και μάλιστα με ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό δείχνοντας πως τα δισεκατομμύρια... σνομπάρουν τις γυναίκες!


Σύμφωνα με το Forbes, μόλις 104 γυναίκες συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τους 1.226 δισεκατομμυριούχους του κόσμου, αριθμός που μεταφράζεται σε ποσοστό 8,5%. Το ποσοστό αυτό φαίνεται εξαιρετικά χαμηλό αν σκεφτούμε ότι οι γυναίκες αποτελούν τον μισό πληθυσμό παγκοσμίως.
 

Ο αριθμός των αυτοδημιούργητων γυναικών- δισεκατομμυριούχων είναι, αναλογικά, ακόμα χαμηλότερος. Η συντριπτική πλειοψηφία δημιούργησε περιουσία έπειτα από γάμο (ή και διαζύγιο) ή κληρονομιά, σύμφωνα με διάφορες λίστες. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, μόλις έξι από τις πλουσιότερες 400 γυναίκες είναι αυτοδημιούργητες, ποσοστό λίγο πάνω από το 1%.
 

Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί είναι τόσες λίγες οι εκπρόσωποι του ασθενούς φύλου στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Πόσο μάλλον αν λάβουμε υπόψην ότι οι γυναίκες πραγματοποιούν άνοδο σε όλους τους οικονομικούς τομείς (εκπαίδευση, θέσεις εργασίας, εισόδημα), ενώ κερδίζουν ποσοστό και στους εκατομμυριούχους, αποτελώντας πλέον το 37-50% αυτών στις ΗΠΑ.
 

Οι γυναίκες σπάνια ξεπερνούν το όριο που τις οδηγεί στο να αποκτήσουν δισεκατομμύρια. Αρκετοί συμπεριφορικοί οικονομολόγοι και ειδικοί σε σχετικά ζητήματα αναφέρουν ότι οι γυναίκες (ίσως και βιολογικά) αποφεύγουν να παίρνουν ρίσκα, σε σχέση με τους άνδρες. Κάποιος δισεκατομμυριούχος σίγουρα έχει αρχίσει την πορεία του από κάποια εταιρεία έχοντας κάνει κάποιες ριψοκίνδυνες κινήσεις, με τις γυναίκες να μην επιθυμούν να κάνουν επικίνδυνες επιλογές, αλλά πιο σταθερές.
 

Το μειονέκτημα αυτό φαίνεται να είναι πλεονέκτημα για το ασθενές φύλο στους τομείς των επενδύσεων και του εμπορίου. 
 

Φυσικά, η δημιουργία οικογένειας είναι ένας άλλος πολύ σημαντικός λόγος, για τον οποίο οι γυναίκες δεν συγκεντρώνονται στη δημιουργία «αμύθητης» περιουσίας.
 

Οι αριθμοί πάντως είναι ενδεικτικοί: Σύμφωνα με τη λίστα του περιοδικού BRW, πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο είναι η Αυστραλή μεγιστάνας των ανθρακωρυχείων, Gina Rinehart με περιουσία 29,7 δισ. δολάρια, δεύτερη η κληρονόμος των πολυ καταστημάτων Wal-Mart, Christy Walton, με 25,3 δισ. και τρίτη η γαλλίδα ιδιοκτήτρια της  L' Oreal, Lilliane Bettencourt με 24 δισ. Παρά τα ποσά αυτά δεν βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα, που ανδροκρατείται...
 
 
Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος
 
 
Πηγή: CNBC/Forbes