Σημαντική αύξηση κατά 38% κατέγραψε ο αριθμός των βρετανικών καταστημάτων λιανικής τα οποία πτώχευσαν το πρώτο τρίμηνο του 2012 και ανήλθαν στα 670 από τα 486 το τέταρτο τρίμηνο του 2011.
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας συμβούλων Wilkins Kennedy η έξαρση των λουκέτων στη βρετανική αγορά οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι η χώρα επανήλθε σε ύφεση.

«Η περυσινή χρονιά πήγε άσχημα αλλά φέτος η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Τα καταστήματα λιανικής πασχίζουν να αντιμετωπίσουν το κόστος των ενοικίων που οι ιδιοκτήτες τους θεωρούν ότι πολύ πιο ψηλά από τις τιμές της αγοράς και οι τράπεζες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές να παράσχουν πίστωση στις επιχειρήσεις λιανικής που αντιμετωπίζουν προβλήματα», επισήμανε ο Άντονι Κορκ, στέλεχος της Ουίλκινς Κένεντι.

Η επάνοδος της χώρας σε ύφεση «συμπαρέσυρε τον τομέα της λιανικής προς τα κάτω απότομα. Είναι δύσκολο να δούμε τις καταναλωτικές δαπάνες να αυξάνονται ξανά στο τρέχον περιβάλλον αργής ανόδου των μισθών και εν μέσω των ανησυχιών για την ευρωζώνη», πρόσθεσε.

Ανάμεσα στις πτωχεύσεις γνωστών εταιριών το πρώτο τρίμηνο ήταν αυτή της αλυσίδας ρούχων Peacocks, της αλυσίδας βιντεοπαιγνιδιών Game και της εταιρίας καρτών και δώρων Clinton Cards.