Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχει ετοιμάσει η Lloyds of London, μία από τις μεγαλύτερες αγορές ασφαλίσεων στον κόσμο.

Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, Ρίτσαρντ Γουάρντ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Sunday Telegraph η εταιρεία λειτουργεί με πολλά νομίσματα και θα στρέφονταν σε ένα πολυ-νομισματικό συμβιβασμό εάν οι έλληνες εγκατέλειπαν το ευρώ και άρχιζαν να χρησιμοποιούν τη δραχμή. Παράλληλα παραδέχτηκε ότι είναι «πολύ ανήσυχος για την Ευρώπη», αποσαφηνίζοντας ότι ο ασφαλιστικός κολοσσός έχει μειώσει την έκθεσή του στη νομισματική ένωση κατά τα τελευταία χρόνια.


«Με όλες τις ανησυχίες που περιβάλλουν την ευρωζώνη αυτή τη στιγμή, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κάνοντας δουλειές στην Ευρώπη. Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά όσον αφορά τη μελλοντική ασφάλιση δραστηριοτήτων σε ευρώ», είπε.


Παρά τον προβληματισμό του για το μέλλον του κοινού νομίσματος, ο κ. Γουάρντ εκτίμησε ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα «οδηγούσε στην κατάρρευση της ευρωζώνης», υπογραμμίζοντας όμως ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό το ενδεχόμενο».


Τέλος, ο κ. Γουάρντ παραδέχτηκε πως η Lloyds of London μελετά τις επιπτώσεις που θα είχε ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας στο χαρτοφυλάκιό της, και ότι η εταιρία πιθανώς θα υποχρεωθεί να αποδεχτεί «κάποια κουρέματα» των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται.