Θετικά απάντησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) στην πρόταση της ΓΣΕΕ για άμεση επανασύσταση και επαναλειτουργία των δυο θεσμικών εθνικών επιτροπών απασχόλησης και κοινωνικής εργασίας.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ μέχρι σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 23 διαφορετικές καταγγελίες κλαδικών καθώς και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων και διαιτητικών αποφάσεων, ενώ άλλες 10 είναι στον αέρα, 3 υπό προθεσμία και βεβαίως 43 έχουν ήδη λήξει.

Με αφορμή την πρόσκληση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αντώνη Ρουπακιώτη και τη συνάντησή του με τους Κοινωνικούς εταίρους και λοιπούς φορείς, την Παρασκευή 25 Μαΐου 2012, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ανακοίνωσε πως «τα οξύτατα εργασιακά προβλήματα δεν λύνονται, βέβαια, σε μια συνάντηση, όμως είναι θετικό ότι μετά από αρκετό καιρό, καθίσαμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στο ίδιο τραπέζι και τουλάχιστον καταθέσαμε τις διαφωνίες και τις αγωνίες μας».


«Ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος διευθέτησης των εργασιακών διαφορών. Γι' αυτό δεν καταγγείλαμε, ούτε εγκαταλείψαμε ποτέ την προσπάθεια υπογραφής μιας νέας Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας στο εμπόριο» αναφέρει και προσθέτει πως «η ευθύνη του κοινωνικού διαλόγου ανήκει στους Κοινωνικούς Εταίρους και είναι υποχρέωση όλων μας να ανταποκρινόμαστε σε κάθε τυπική ή άτυπη, επίσημη ή ανεπίσημη και θεσμική εκπροσώπηση. Αυτός είναι ο ρόλος που πρέπει να εκπληρώσουμε ως Κοινωνικοί Εταίροι και μάλιστα θα πρέπει να συμφωνήσουμε να συναντιόμαστε τουλάχιστον μια φορά το μήνα, είτε υπάρχουν προβλήματα είτε όχι».

« Ας αφήσουμε, λοιπόν, τον χαρτοπόλεμο των επιστολών και των δηλώσεων και ας καθίσουμε επιτέλους στο τραπέζι του διαλόγου να συνεννοηθούμε για το μέλλον 3 εκατομμυρίων εργοδοτών και εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Σε μία περίοδο πολιτικής αδυναμίας ανάληψης ευθυνών, οι εκπρόσωποι της κοινωνίας και της εργασίας πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος που ζούμε και ότι μπορούμε επίσης να υποδείξουμε τον τρόπο επίλυσής του. Ο Κοινωνικός Διάλογος δεν είναι επιλογή και απόφαση του καθενός από εμάς, αλλά υποχρέωση και καθήκον όλων μας» καταλήγει η ανακοίνωση.