Την έντονη κατακραυγή από δημοσιογράφους, σχολιαστές, οικονομολόγους και όχι μόνο, δέχθηκε η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με τις δηλώσεις της για τη φοροδιαφυγή των Ελλήνων.
Η Le Figaro αφιέρωσε το πρωτοσέλιδό της στο θέμα με τίτλο «Η επίθεση της Κριστίν Λαγκάρντ στους Έλληνες». Ήταν «προβοκάτσια, γκάφα, ξεκάθαρος λόγος, αφέλεια, ή προειδοποίηση;», αναρωτιέται ο συντάκτης, ο οποίος θυμίζει ότι «δεν είναι η πρώτη κατακραυγή για δηλώσεις της που δέχεται η Κριστίν Λαγκάρντ στον τομέα της επικοινωνίας».

Η Liberation έγραψε ότι με τη συνέντευξή της στη βρετανική εφημερίδα The Guardian η Κριστίν Λαγκάρντ «άναψε το φυτίλι στο μπαρούτι».
Η οικονομική Les Echos υπογράμμισε ότι «οι Έλληνες αισθάνονται ταπεινωμένοι από τα σχόλια της Λαγκάρντ».

Όλα τα μέσα ενημέρωσης, αναφέρθηκαν στην αντίδραση της νέας κυβερνητικής εκπροσώπου Νατζάτ Μπελκασέμ που χαρακτήρισε τη δήλωση ως απλοϊκή και «γελοιογραφική».

Άμεσα αντέδρασε και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν του Αριστερού Μετώπου : «Με ποιο δικαίωμα μιλάει με αυτόν τον τρόπο στους Έλληνες;» δήλωσε στο κρατικό κανάλι France 3.
«Πρόκειται για ανάξια σχόλια και εάν υπήρχε πολιτική ηθική η κυρία Λαγκάρντ θα έπρεπε να απομακρυνθεί από τη θέση που κατέχει. Γιατί δεν λέει πως είναι οι εφοπλιστές δηλαδή οι καπιταλιστές που πρέπει να πληρώσουν τους φόρους (…) ή ακόμα η Εκκλησία. Οι καθημερινοί άνθρωποι πληρώνουν τους φόρους τους γιατί φορολογούνται στην πηγή. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν κανένα μέσο να αποφύγουν την φορολογία», πρόσθεσε ο Μελανσόν.

Τα σχόλια των οικονομολόγων στα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται επίσης στο επικριτικό ύφος. Ο γνωστός οικονομολόγος Μαρκ Τουτί, αντιπρόεδρος της χρηματοοικονομικής εταιρείας επενδύσεων Global Equities, εξέφρασε σήμερα το πρωί την έκπληξη και την ανησυχία του για τη δήλωση Λαγκάρντ, σε συνέντευξή του στο οικονομικό κανάλι BFMtv.

«Δυσκολεύομαι να καταλάβω, δεν βλέπω σε τι μπορεί να εξυπηρετήσει μια τέτοια δήλωση, αντίθετα συδαυλίζει τα πάθη. Ιδιαίτερα αν σκεφθούμε ότι η ελληνική κρίση ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, οπότε και θα μπορούσαμε να την είχαμε σταματήσει άμεσα με 15 δισεκατομμύρια ευρώ και όλα θα είχαν τελειώσει. Τότε η Γερμανία δεν θέλησε, αλλά και το ΔΝΤ δεν έπαιξε θετικό ρόλο, επομένως και το ΔΝΤ έχει μέρος ευθύνης για την ελληνική κρίση. Σήμερα με το να κατηγορούμε τους Έλληνες είναι σαν να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά. Έγινε άραγε με σκοπιμότητα λέγοντας έμμεσα στους Ελληνες πριν τις εκλογές να κάνουν τη σωστή επιλογή ; Ίσως, όμως πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιγνίδι που μπορεί να φέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο», κατέληξε.