Τη… «σχιζοφρενική» τάση των Ευρωπαίων να λατρεύουν να μισούν το κοινό τους νόμισμα, καταδεικνύει δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό των New York Times, και που αναμένεται να δημοσιευτεί αναλυτικά την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την προδημοσίευση της δημοσκόπησης, οχτώ χώρες της ευρωζώνης, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, δήλωσαν ότι δεν συμπαθούν ιδιαίτερα το ευρώ, αφού θεωρούν ότι τους έφερε σε χειρότερη οικονομική κατάσταση, όμως στο ερώτημα αν θέλουν να επιστρέψουν στο εθνικό τους νόμισμα, η απάντηση ήταν κατηγορηματικά  «όχι».

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1000 ανθρώπων ανά χώρα, από τις 17 Μαρτίου μέχρι τις 16 Απριλίου.

Έτσι λοιπόν τα αποτελέσματα για την Ελλάδα δείχνουν πως το 54% των Ελλήνων θεωρεί πως το ευρώ τους έκανε κακό, ωστόσο το 71% δεν θέλει να επιστρέψει στη δραχμή.

Στην Ιταλία, μόλις το 30% πιστεύει πως η παρουσία τους στην ευρωζώνη τους έκανε καλό, ενώ ίδιο ποσοστό ανιχνεύθηκε και στη Γαλλία. Ωστόσο και στις δύο χώρες, η παραμονή στο μισητό αυτό νόμισμα θεωρείται απαραίτητο για να έχουν μια ελπίδα εξόδου από την κρίση.

Ανάλογα ποσοστά έχει και η Γερμανία, η οποία όμως επιπροσθέτως συνεχίζει να θεωρεί πως είναι απαραίτητη η βοήθεια στις αδύναμες χώρες, καθώς το ποσοστό φτάνει το 49%, αυξημένο κατά 7 ποσοστίαιες μονάδες σε σχέση με δύο χρόνια πριν.


Επιμέλεια: Άγγελος Ανδρέου