Στην ακύρωση συμβολαίου ύψους 2 δισ. δολαρίων με την Κίνα προχώρησε το Ιράν, το οποίο αφορούσε την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού φράγματος. Το έργο τελικά ανατέθηκε στους Φρουρούς της Επανάστασης, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. 

 

«Η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν απέρριψε το κινεζικό χρηματοδοτικό πακέτο και το υπουργείο Ενέργειας αποφάσισε να αναθέσει το έργο στο Χατάμ αλ-Ανμπίγια», ην οικονομική πτέρυγα των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος του ιρανικού καθεστώτος, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Ματζίντ Ναμτζού.


Ωστόσο, ο υπουργός δεν διευκρίνισε τους λόγους για τους οποίους η Τεχεράνη απέρριψε το κινεζικό χρηματοδοτικό πακέτο.

 

Η Κίνα έγινε ο πρώτος οικονομικός εταίρος του Ιράν τα δύο τελευταία χρόνια, ύστερα από το οικονομικό και εμπορικό εμπάργκο που επέβαλαν οι χώρες της Δύσης κατά της Τεχεράνης, ως μέσο άσκησης πίεσης για να διακόψει το επίμαχο πυρηνικό της πρόγραμμα.


Οι σχέσεις μεταξύ των δύο εταίρων δεν είναι πάντα εύκολες, σύμφωνα με αρκετές μαρτυρίες, καθώς το Ιράν έχει ήδη ακυρώσει αρκετά συμβόλαια για μεγάλα προγράμματά του με το Πεκίνο, είτε εξαιτίας εμπορικών, λόγων είτε γιατί οι κινεζικές επενδύσεις δεν πραγματοποιούνταν αρκετά γρήγορα.