Σημαντική αναπροσαρμογή έναντι των αρχικών εκτιμήσεων διαπιστώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) για τις εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα να χαμηλώνει και ο πήχης των συνολικών προσδοκιών για το σύνολο του έτους.


Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΣΕ, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, τα νέα προσωρινά στοιχεία δείχνουν αύξηση των εξαγωγών στα επίπεδα του 9,9% αντί εκτιμήσεων για μια αύξηση της τάξεως του 15,8%.
 

Αντίστοιχα, οι ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών, σε επίπεδο πρώτου τριμήνου 2012, υποχώρησαν στα επίπεδα του 4,8%, έναντι 12,5% του πρώτου τριμήνου του 2011.
 

«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν το βαρύ τίμημα που πληρώνουν οι Έλληνες εξαγωγείς εξαιτίας του ελλείμματος εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία των βασικών μας εμπορικών εταίρων», τονίζει η πρόεδρος του ΠΣΕ, κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη.
 

Όπως υπογραμμίζει, «η απώλεια αυτής της εμπιστοσύνης, σε συνδυασμό με τα υφεσιακά φαινόμενα και την οικονομική κρίση σε σημαντικές οικονομίες-αγορές των ελληνικών προϊόντων, θέτουν εν αμφιβόλω τη διατήρηση ισχυρών ρυθμών αύξησης για τις ελληνικές εξαγωγές».


Σύμφωνα με την κ. Σακελλαρίδη, ιδιαιτέρως ανησυχητική εξέλιξη αποτελεί η σημαντική αναπροσαρμογή των στοιχείων έναντι των αρχικών εκτιμήσεων, καθώς αποτελεί ένδειξη ακύρωσης παραγγελιών, μειωμένων αποστολών και αδυναμίας εκπλήρωσης συμβολαίων για τον περασμένο Μάρτιο, και συνολικά της ρευστής κατάστασης που επικρατεί τόσο στην ελληνική οικονομία, όσο και στις διεθνείς αγορές.
 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι οι ελληνικές εξαγωγές θα αυξηθούν μόλις κατά 3,7% το 2012, παραμένοντας, ωστόσο, σύμφωνα με τον διεθνή Οργανισμό το «ισχυρότερο στήριγμα της ελληνικής οικονομίας εν μέσω κρίσης». Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι οι εξαγωγές θα ανακάμψουν σημαντικά το 2013, οπότε και εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 6,9%.