Την ανάγκη απαρέγκλιτης εφαρμογής των συνφωνηθέντων τόνισε ο πρόεδρος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ενώ εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα

 

Σε συνέντευξή του στην Saarbruecker Zeitung, υποστήριξε ότι όποιος πιστεύει ότι είναι ευκολότερο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, πρέπει «να καταλάβει ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο», αφού όπως εξηγεί, «κάτι τέτοιο θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες».


Ο κ. Γκάμπριελ θεωρεί ότι οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση χρειάζονται ώθηση της ανάπτυξης και δομικές μεταρρυθμίσεις. Όσον αφορά στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι το κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη κρατικής οργάνωσης και ως εκ τούτου τα ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα δεν έχουν αποτελεσματικότητα. 


Τέλος, ζητά σπό τη γερμανική κυβέρνηση να φροντίσει άμεσα για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη, καθώς όπως αναφέρει «η Γερμανία εισάγει την ανεργία των γειτόνων της, όταν η δική τους οικονομία χειροτερεύει», ενώ σημειώνει ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να ψηφίσει σύντομα για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης (ESM), «εν όψει πιθανής όξυνσης της κατάστασης στην Ελλάδα».