Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέρριψε το ισπανικό σχέδιο για ανακεφαλαιοποίηση της ισπανικής Bankia σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στους Financial Times που επικαλείται το CNBC.

Τα νέα της απόρριψης του σχεδίου έρχονται την ώρα που η Ισπανία είναι αντιμέτωπη με ιδιαίτερα υψηλό κόστος δανεισμού στις αγορές ομολόγων, προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να συγκρατήσει τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου που μαστίζονται από τα δάνεια 180 δισ. ευρώ από τον κλάδο του real estate, και που χθες είδε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας να παραιτείται .


Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Μαδρίτη στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου φλέρταρε με την ανορθόδοξη ιδέα της ανακεφαλαιοποίησης της Bankia, διοχετεύοντας 19 δισ. ευρώ κρατικών ομολόγων στη μητρική της εταιρεία, τα οποία θα μπορούσαν να ανταλλαχθούν με κεφάλαια από το τρίμηνο πρόγραμμα αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ και να αποφύγει έτσι την ανάγκη να συγκεντρώσει κεφάλαια από τις αγορές ομολόγων.


Η ΕΚΤ είπε στη Μαδρίτη ότι χρειάζεται μια καταλληλότερη κεφαλαιακή ενίσχυση για τη Bankia, καθώς επίσης και ότι τα σχέδιά της είναι πολύ κοντά στο να παραβιάσουν την απαγόρευση της ΕΚΤ για τη «νομισματική χρηματοδότηση» ή τη χρηματοδότηση των κυβερνήσεων από την κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους.


Τα νέα της «σκληρής» απάντησης της ΕΚΤ ήρθαν τη στιγμή που η Τράπεζα της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι ο διοικητής της, Miguel Angel Fernandez Ordonez, θα αποχωρήσει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι υπολόγιζε αρχικά. Ο ίδιος είχε δεχθεί σκληρή κριτική από τους πολιτικούς της χώρας του, καθώς δεν μπόρεσε να ελέγξει την κρίση των τραπεζών.


Ακόμη, σύμφωνα με το δημοσίευμα υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Μαδρίτη αναφέρουν ότι οι διασώσεις σε Πορτογαλία, Ελλάδα και Ιρλανδία ήταν καταστροφικές και ότι η Ισπανία δεν θα συμβιβαστεί στην άρνησή της να δεχθεί μια παρόμοιας μορφής παρέμβαση. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι η χώρα έχει υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που ζήτησαν οι Βρυξέλλες και πρέπει τώρα να λάβει κάποια χαλάρωση από την ΕΚΤ ή το μέλλον του ενιαίου νομίσματος θα απειληθεί. Η ισπανική κυβέρνηση θα επιθυμούσε να δει την ΕΚΤ να ξεκινά εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων και το μηχανισμό ESM να λειτουργήσει και ως ταμείο διάσωσης τραπεζών.
«Πρόκειται για ένα παιχνίδι πόκερ τώρα, και δε νομίζω ότι η Ισπανία μπλοφάρει», δήλωσε σύμβουλος της ισπανικής κυβέρνησης.


Σημειώνεται ότι από την πλευρά της ΕΚΤ δεν υπήρξε κανένα σχόλιο.

Διαψεύδει η Μαδρίτη

Διαψεύδει κατηγορηματικά η Μαδρίτη πληροφορίες που την έφεραν να έχει θέσει υπόψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχέδιο για τη διάσωση της προβληματικής τράπεζας Bankia και ότι το σχέδιο αυτό απερρίφθη.

Συγκεκριμένα, ο ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος μιλώντας στο κοινοβούλιο αρνήθηκε πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην βρετανική εφημερίδα Financial Times. «Η ισπανική κυβέρνηση δεν κατέθεσε κανένα σχέδιο υπόψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν απέρριψε κανένα σχέδιο» είπε.