Από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαίου Vitol και Glencore αγοράζει η Ελλάδα πετρέλαιο μετά την εφαρμογή του εμπάργκο στο Ιράν την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι δύο εταιρείες αποτελούν τους βασικούς προμηθευτές των Ελληνικών Πετρελαίων τους δύο τελευταίους μήνες έχοντας δώσει στην Ελλάδα συνολική ανοιχτή πίστωση 300 εκατ. ευρώ επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο την αγορά πετρελαίου χωρίς τραπεζικές εγγυήσεις.

Συγκεκριμένα η Glencore έχει δώσει πίστωση 200 εκατ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ τα έχει δώσει η Vitol, αναφέρει η πηγή που επικαλείται το Reuters και προσθέτει ότι η συμφωνία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τη χώρα μας αφού αγοράζει με υψηλό premium.

«Τα πάντα είναι πολύπλοκα με την Ελλάδα. Κάθε συμφωνία είναι ξεχωριστή από την άλλη, για κάθε φορτίο, έχουμε διαφορετικούς όρους,» δήλωσε επενδυτής ενός εκ των δύο εταιρειών.

Παράλληλα, ένας άλλος επενδυτής ρωσικής εταιρείας που δεν προμηθεύει την Ελλάδα τόνισε ότι «εάν έπρεπε να παραδώσω πετρέλαιο στην Ελλάδα τώρα θα ένιωθα πολύ άβολα,» αφού όπως είπε χαρακτηριστικά «μία τρύπα 100 εκατ. ευρώ θα με σκότωνε». Ωστόσο, προσθέτει, «φαντάζομαι πως η Glencoreή η Vitol μπορούν να την επωμιστούν. Εξάλλου οι Έλληνες θα καταφέρουν να τα αποπληρώσουν με κάποιο τρόπο στο μέλλον.»