Οι τιμές των ακριβότερων κατοικιών στο Λονδίνο ενδέχεται να υποδιπλασιαστούν εάν η ευρωζώνη διαλυθεί, καθώς η έλξη της στερλίνας ως νομίσματος-ασφαλούς καταφυγίου θα πάψει να υπάρχει και τα ασθενέστερα ευρωπαϊκά νομίσματα θα δημιουργήσουν ευκαιρίες αλλού, σύμφωνα με μία έρευνα. Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρίας Development Securities η επακόλουθη κατάρρευση των τιμών στις επενδύσεις παγκοσμίως θα αναγκάσει τους αγοραστές να αναζητήσουν φθηνές λύσεις.

Όπως αναφέρεται οι τιμές των πολυτελών κατοικιών του Λονδίνου έχουν ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη τα τελευταία χρόνια καθώς η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και οι εξεγέρσεις στη Βόρεια Αφρική και στην Μέση Ανατολή ώθησαν τους επενδυτές να αναζητήσουν ασφαλείς επενδυτικούς προορισμούς για τον πλούτο τους και να αγοράσουν ακίνητα στην βρετανική πρωτεύουσα.

Οι τιμές των ακινήτων αυτών αυξήθηκαν 44% τα τελευταία τρία χρόνια, ποσοστό υπερδιπλάσιο της αύξησης των τιμών των ακινήτων στην βρετανική πρωτεύουσα συνολικά, ανέφερε η εταιρία Knight Frank, η οποία εξειδικεύεται στις συμβουλές για επενδύσεις σε ακίνητα.

Καθώς η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη βαθαίνει, κυβερνήσεις και επιχειρήσεις ετοιμάζονται για το σενάριο αποχώρησης κρατών ή πλήρους διάλυσης της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπήκοοι χωρών από την ανατολική Ευρώπη και τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες αγόρασαν τα ακριβότερα σπίτια στο Λονδίνο, πληρώνοντας 6,2 εκατ. λίρες κατά μέσον όρο, ακολουθούμενοι από αγοραστές από την Μέση Ανατολή, που κατέβαλαν κατά μέσο όρο 4 εκατ.λίρες.