Τουλάχιστον 20 ξενοδοχεία στην περιοχή της Αθήνας έκλεισαν τα τελευταία δύο έτη ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά το επόμενο διάστημα.

Αυτό επισημαίνει η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής (ΕΞΑ-Α) με αφορμή την διακοπή λειτουργίας ενός ακόμη ξενοδοχείου της Αθήνας, το Athens Imperial (5*) και μέλος της ΕΞΑ-Α.
Σύμφωνα με την Ένωση ξενοδόχων η πρωτοφανής οικονομική κρίση, ήρθε απλά να αποτελειώσει τις επιχειρήσεις δημιουργώντας ένα αποπνικτικό και ζοφερό για τον Τουρισμό περιβάλλον, ενώ η ασταμάτητη δυσφήμιση της χώρας και του προορισμού συνέβαλλε στη συνεχή μείωση της ζήτησης, στην ακύρωση προγραμματισμένων κρατήσεων, στην μείωση των πληροτήτων, στη πτώση των εσόδων (σε ποσοστά από 40% έως και 55%) και φυσικά στην αδυναμία των μονάδων να ανταποκριθούν σε λειτουργικά έξοδα και πάγιες υποχρεώσεις.


Μάλιστα η ΕΞΑ-Α αφήνει αιχμές κατά του κράτους το οποίο όπως αναφέρει μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες «εγκατέλειψε την λαμπερή, αναβαθμισμένη και εμπλουτισμένη με νέες υποδομές Αθήνα».
«Η “μεταολυμπιακή” - λαμπερή, αναβαθμισμένη και εμπλουτισμένη με νέες υποδομές Αθήνα, δυστυχώς, εγκαταλείφθηκε στη τύχη της επί σειρά ετών, απ’ όλες τις κυβερνήσεις και απ’ όλα τα αρμόδια υπουργεία - και φυσικά αναφερόμαστε και στην “προ κρίσης εποχή”.
Ο δε προορισμός υποβαθμίστηκε και απαξιώθηκε συστηματικά καθώς η παράνομη μετανάστευση, η εγκληματικότητα και η ανομία σε κάθε της μορφή, αφέθηκαν από την Πολιτεία να εξελιχθούν σε… "φυσικό περιβάλλον" εντός του Ιστορικού και Εμπορικού Κέντρου της πόλης» αναφέρεται χαρακτηριστικά.


Παράλληλα οι ξενοδόχοι της Αθήνας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην Πολιτεία τονίζοντας πως «αν τυχόν δεν περιφρουρηθεί το τουριστικό προϊόν και το όνομα της Αθήνας, ο αριθμός των ξενοδοχείων που θα κλείσουν στην Αττική θα αυξηθεί δραματικά, ενώ άγνωστες θα είναι οι αλυσιδωτές απώλειες στην Απασχόληση και στον Ελληνικό Τουρισμό - σε όλη την ελληνική επικράτεια».