Η Λιθουανία επιθυμεί πάντα να ενταχθεί το 2014 στην ευρωζώνη, ελπίζει όμως ότι αυτή θα βρίσκεται "σε καλύτερη κατάσταση απ'ότι είναι σήμερα", τόνισε σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα ο πρωθυπουργός της χώρας Αντριους Κουμπίλιους.

"Προσβλέπουμε στην ένταξή μας στην ζώνη του ευρώ το 2014 και ελπίζουμε πως θα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με σήμερα", τόνισε ο Κουμπίλιους στην Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Λιθουανία και Λετονία είναι οι χώρες που βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση στην διαδικασία υιοθέτησης του ευρώ, ανάμεσα στις οκτώ χώρες της ΕΕ που ακολουθούν αυτήν την πορεία, σύμφωνα με έκθεση για τη σύγκλιση που παρουσίασε χθες Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως και οι άλλες επτά χώρες, η Λιθουανία δεν πληροί όλα τα κριτήρια του συμφώνου σταθερότητας.

Σχετικά με την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη για τους τρόπους αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, ο λετονός πρωθυπουργός συντάχθηκε με τις απόψεις της γερμανίδας καγκελάριου, εκτιμώντας πως "είναι λάθος να βλέπουμε την ανάπτυξη και την ανάκαμψη (των δημοσιονομικών) ως μια αντίφαση".

Ο ίδιος επισήμανε πως η ρητορική στην Ευρώπη σίγουρα έχει αλλάξει λίγο τις τελευταίες εβδομάδες, όμως τελικά "κανείς δεν μπορεί να μην παραδεχτεί την πρωταρχική ανάγκη ανάκαμψης των δημοσιονομικών". Η Λιθουανία, αντίθετα με τις άλλες χώρες της Βαλτικής, έχει εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας περιορίζοντας δραστικά το δημόσιο έλλειμμα.