Την ανάγκη να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη και να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση στη χώρα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ


«Ανάπτυξη σήμερα σημαίνει, πολύ απλά, αλλαγή του μοντέλου της οικονομίας που παράγει το ΑΕΠ της χώρας. Σημαίνει σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές, αλλαγές στις πολιτικές για τις ιδιωτικές επενδύσεις, αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, δραστική απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στροφή σε κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας με προστιθέμενη αξία για τη χώρα και το εθνικό εισόδημα, όπως π.χ. οι εξαγωγές και η καινοτομία», τόνισε.
 

Ο κ. Πικραμμένος σημείωσε ότι ανάπτυξη σήμερα «δεν μπορεί να σημαίνει εκ νέου αύξηση του ΑΕΠ, μέσω της κατανάλωσης και της δόγκωσης των εσωστρεφών κλάδων της οικονομίας». 
 

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συνέπειες της ύφεσης, ενώ επισήμανε τα βήματα προόδου που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια. «Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία δύο χρόνια ήρθαμε αντιμέτωποι με απότομες ανατροπές. Ο παραμορφωτικός καθρέφτης που για χρόνια κοιταζόμασταν έσπασε σε κομμάτια. Η πραγματική εικόνα για τις δικές μας αδυναμίες, στρεβλώσεις και ελλείψεις, ως Πολιτεία και κοινωνία αλλά και για την ίδια την Ενωμένη Ευρώπη, μας προσγείωσε απότομα».
 

Ακόμη, πρόσθεσε πως «μέσα από την κρίση η Ελλάδα γυρίζει μια σελίδα στην ιστορία της. Το πώς θα απαντήσουμε στην κρίση σήμερα, εμείς οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, θα επηρεάσει γενιές Ελλήνων και Ευρωπαίων στο μέλλον. Δεν πρόκειται απλώς για μια κρίση δημοσιονομική. Ούτε μόνο για μια κρίση ανταγωνιστικότητας. Πρόκειται για μια δοκιμασία πολιτική, κοινωνική, θεσμική, πολιτισμική, για μια πολυμέτωπη προσπάθεια που ζητά υπερβάσεις και τομές από όλους μας».
 

 Ο κ. Πικραμμένος κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους στην Ευρωζώνη να δείξουν αποφασιστικότητα, αλληλεγγύη και συνέπεια στο ευρωπαϊκό όραμα κάνοντας τα θαρραλέα βήματα, όπως είπε, προς την πραγματική οικονομική ενοποίηση, θέτοντας σε πρώτο πλάνο, μαζί με τη δημοσιονομική σταθερότητα, και την ανάπτυξη.
 

Ο ίδιος έκανε έκκληση στον επιχειρηματικό κόσμο να καταβάλει «προσπάθεια και μόχθο που ξεπερνά τα όρια του συνηθισμένου. Όλοι καλούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στις οικογένειές μας, στους ανθρώπους μας, απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και την πατρίδα μας. Θέλω να σας απευθύνω μια διπλή έκκληση: Ως επιχειρηματίες, προστατεύστε τις θέσεις εργασίας, αποτελέστε το ανάχωμα στην επέκταση της ανεργίας. Και ως διακεκριμένοι συντελεστές του οικονομικού βίου της χώρας, λειτουργήστε ως δύναμη σταθερότητας και ευθύνης. Κρατήστε τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις σας στη χώρα, δείξτε εμπιστοσύνη στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Όλοι θα βγούμε έτσι μακροπρόθεσμα κερδισμένοι».
 

Τέλος, έκανε λόγο για τη στήριξη του τουρισμού, τονίζοντας ότι «είναι χρέος όλων μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε η Ελλάδα να παραμείνει ένας ελκυστικός προορισμός, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η πραγματική Ελλάδα δεν είναι αυτή που μεταφέρεται ως εικόνα στα διεθνή ΜΜΕ. Να δώσουμε το μήνυμα ότι σήμερα είναι η ευκαιρία για τουρισμό στην Ελλάδα».