Καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις όχι μόνο στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά σε όλο τον κόσμο θα είναι η παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη, τόνισε απόψε ο καθηγητής του πανεπιστημίου «Κολούμπια» (Columbia) Τζέφρι Σακς (Jeffrey Sachs) μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, επισημαίνοντας ότι οι επιπτώσεις από τη διάλυση των νομισματικών ενώσεων διαχέονται σε όλο τον κόσμο.

Τόνισε δε ότι οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές.
Ο κ. Sachs άσκησε κριτική στη Γερμανία για την πολιτική που επιβάλει στην Ευρώπη αλλά και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για το γεγονός ότι διστάζει να αναλάβει το ρόλο των κεντρικών τραπεζών και να λειτουργήσει ως δανειστής τελευταίου καταφυγίου.

«Δεν μπορεί οι αποφάσεις να λαμβάνονται σε μια χώρα χωρίς συζήτηση και ανάλυση.

Η Γερμανία δεν μπορεί να κινεί τα νήματα μονομερώς» πρόσθεσε.

Η κρίση στην Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί κατά τον κ. Sachs, αν δεν αποκατασταθεί η ρευστότητα στην οικονομία, γιατί καμία οικονομία στο σύγχρονο κόσμο, επισήμανε, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Όμως τόνισε ότι αυτή η άποψη της κρίσης δεν έχει συζητηθεί στην ΕΕ, γιατί το μόνο που συζητούν οι Γερμανοί είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας.


«Το ΔΝΤ έχει αντιληφθεί το πρόβλημα αλλά η πολιτική χαράσσεται στο Βερολίνο»είπε χαρακτηριστικά.
Το αποτέλεσμα, όπως σημείωσε, είναι ότι η Ελλάδα καλείται να πετύχει έναν κινούμενο στόχο, καθώς η λιτότητα προκαλεί περισσότερη ύφεση και αύξηση των ελλειμμάτων.