Στην αναγκαιότητα ύπαρξης ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης από την Ευρώπη αναφέρεται ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ σε άρθρο του που δημοσιεύει η εφημερίδα Financial Times.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να ετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την κρίση στην Ευρωζώνη» αναφέρει και επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και να εγγυηθούν τη χρηματοδότηση της Ισπανίας για να αποτρέψουν την οικονομική κατάρρευσή της.


Όπως τονίζει ο κ. Ζέλικ εάν μετά τις εκλογές στην Ελλάδα η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν δράσουν αποφασιστικά για να ενισχύσουν τις τράπεζες, η κρίση που θα προκύψει θα μετατρέψει την ήπειρο σε μια «περιοχή κινδύνου».


«Στην Ευρωζώνη, οι εγγυήσεις ορισμένων κρατικών κεφαλαίων δεν μοιάζει πιθανό να αρκέσουν και μόνο αυτές μιας «ευρω-πίστωσης» θα αρκούν» δήλωσε.
Πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες με τη σειρά τους θα δανείσουν τα χρήματα ώστε να αποτρέψουν την έλλειψη ρευστού για τις επιχειρήσεις, όπως συνέβη μετά την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008.


Μεσοπρόθεσμα οι ηγέτες της ευρωζώνης θα πρέπει να συμφωνήσουν σε εγγυήσεις σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της Ισπανίας, είτε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ή με την έκδοση ομολόγων της Ευρωζώνης, ανέφερε ο Ζέλικ, προσθέτοντας ότι αυτό δεν αντιτίθεται στις απαιτήσεις της Γερμανίας τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους να μειώσουν τα ελλείμματά τους, καταλήγει.