Σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο επιδείνωσης της κρίσης χρέους της ευρωζώνης και ειδικά της Ελλάδας βρίσκεται η κυβέρνηση της Αυτραλίας.
Σύμφωνα το υπουργείο Οικονομικών τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδας θα ανατρέψει τη δημοσιονομική πολιτική της Αυστραλίας, με συνέπεια την ακύρωση του κυβερνητικού σχεδίου παραγωγής δημοσιονομικού πλεονάσματος το οικονομικό έτος 2012-2013.


Ο γραμματέας του Θησαυροφυλακίου, Δρ Μάρτιν Πάρκινσον, αποκάλυψε ότι εκπονείται σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών νέας οικονομικής κρίσης, που τροφοδοτεί η αδυναμία της Ευρώπης να ελέγξει το χρέος της και να αντιστρέψει το κλίμα ύφεσης που έχει δημιουργήσει η αβεβαιότητα για τη μελλοντική πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.


Κατά τον κ. Πάρκινσον, το εναλλακτικό σχέδιο του υπουργείου διαφέρει από το σχέδιο που εκπονήθηκε για την αντιμετώπιση της Παγκόσμιας κρίσης που προκάλεσε η κατάρρευση του οικονομικού κολοσσού Lehman Brothers το 2008. Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας, εξήγησε ότι «τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι διαφορετικά από αυτά που ελήφθησαν το 2008».


«Η υγιής κατάσταση των τραπεζών μας επιτρέπει την καλύτερη διαχείριση ενός τέτοιου ενδεχόμενου» εκτίμησε ο κ. Πάρκινσον, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο ακύρωσης του σχεδίου της κυβέρνησης για παραγωγή πλεονάσματος το οικονομικό έτος 2012-2013.