Με διακοπές ρεύματος απειλείται όλη η χώρα μέσα στο 2012, αν η ΔΕΗ δεν εισπράξει «ένεση ρευστότητας» από τους δανειστές της Ελλάδας, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξη του στο Reuters, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός.

 

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές πρακτορείο, ο κ. Ζερβός υποστήριξε ότι υπάρχει ένα έλλειμμα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ στην ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), το οποίο αν δεν αντιμετωπιστεί θα καταστεί αδύνατο από τους ανεξάρτητους παραγωγούς ρεύματος να διακόψουν τη λειτουργία τους.

 

Λόγω των χρεών της, η ΛΑΓΗΕ είναι αδύνατο να αποπληρώσει τους παραγωγούς για το ρεύμα που παράγουν. Σε αυτή την περίπτωση, η ΔΕΗ θα πρέπει να προσφύγει στη δική της παραγωγή προκειμένου να καλύψει τα κενά ενέργειας.

 

Όμως, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, δεν θα μπορεί να καλύψει το κενό για πολύ καιρό και θα πρεπει να προχωρά σε διακοπές ρεύματος τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε νοικοκυριά, προκειμένου να αποφύγει ένα γενικό μπλακ άουτ.


Σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, μια ένεση ρευστότητας της τάξης των 300 με 400 εκατ. ευρώ μέσω δανείου κρατικής τράπεζας θα μπορούσε να απομακρύνει τον κίνδυνο αυτό.


Αλλά οι διεθνείς δανειστές, και κυρίως η Κομισιόν, δεν πρόκειται να επιτρέψουν ένα τέτοιο δάνειο, καθώς θέλουν να πιέσουν την Ελλάδα να αλλάξει τους ανεπαρκείς νόμους της αγοράς.


«Βλέπουν τα πράγματα πολύ δογματικά» σχολίασε ο κ. Ζερβός. «Είναι αλήθεια ότι οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν. Αλλά δεν είναι η στιγμή τώρα».


Επιμέλεια: Άγγελος Ανδρέου