Από τον Μάιο του 2010 είχε προτείνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στον Ισπανό πρώην πρωθυπουργό, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, να λάβει η Ισπανία πακέτο διάσωσης, ανέφερε η εφημερίδα El Mundo, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές στο περιβάλλον του Θαπατέρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Μέρκελ είχε κάνει την πρόταση δύο φορές, ότι «είναι η καλύτερη λύση για την Ισπανία». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρώτη φορά ήταν τον Μάιο του 2010, αφότου η Ελλάδα έλαβε τη βοήθεια των 110 δισ. ευρώ. Το Βερολίνο φέρεται να επανήλθε στην πρόταση και το 2011.

Το δημοσίευμα έρχεται εν μέσω της όξυνσης της κρίσης στην Ισπανία και των πληροφοριών ότι η γερμανική κυβέρνηση προτείνει εκ νέου έκτακτη χρηματοδότηση στη Μαδρίτη για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της και να να κατασιγαστούν οι φόβοι για την διάδοση της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να προσέγγισε την περασμένη εβδομάδα τους Ισπανούς, σε μια προσπάθεια να τους πείσουν να αντλήσουν κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF).