Η προσωρινή «άδεια από το ευρώ» θα ήταν ιδανική λύση για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον γερμανό οικονομολόγο, πρόεδρο του Ινστιτούτου Ifo και σύμβουλο της γερμανικής κυβέρνησης, Hans-Werner Sinn.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα L' Echo, την οποία παραχώρησε στο περιθώριο σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Tilburg (Ολλανδία) από την τράπεζα Van Laschot, υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν έχει καμία δουλειά αυτή τη στιγμή στην ευρωζώνη λέγοντας πως «χώρες σαν την Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη. Αν συνεχίσουμε να δίνουμε χρήματα στην Ελλάδα, θα φτάσουμε στο σημείο η μισή ευρωζώνη να χρηματοδοτεί την άλλη μισή».

Ερωτηθείς αν διαφωνεί με την παροχή βοήθειας στις χώρες του Νότου, ο Sinn απαντά πως η Ευρώπη δεν μπορεί να βοηθά την Ελλάδα συνεχίζοντας τις ενέσεις χρημάτων. «Οι Έλληνες δεν μπορούν να σωθούν παρά μόνο μέσω μιας ελεγχόμενης εξόδου από την ευρωζώνη», αναφέρει. Την απάντησή του στηρίζει στο επιχείρημα πως η Ελλάδα έχει ήδη δεχτεί βοήθεια 460 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με 116 Σχέδια Μάρσαλ.

Σχολιάζοντας το αν είναι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη καλή λύση, ο Sinn απαντά πως αυτή η κίνηση θα τη βοηθούσε να ξαναβρεί την ανταγωνιστικότητά της αφού καμία χώρα δε μπορεί να το πετύχει αυτό εντός ευρωζώνης. Αναφέρει μάλιστα πως για να φτάσει η Ελλάδα το επίπεδο της Τουρκίας θα πρέπει να μειώσει τις τιμές της κατά 30-37%, κίνηση αδύνατη αφού οι διαμαρτυρίες είναι ήδη τόσο έντονες που μπορεί η χώρα να καταλήξει σε εμφύλιο πόλεμο. Μόνο μια βαθιά ύφεση θα μπορούσε να ρίξει τις τιμές στο επιθυμητό επίπεδο. Και ακόμα και αν αυτό επιτευχθεί, τα χρέη σε ευρώ και τα τραπεζικά χρέη δεν θα εξαφανιστούν, παρατηρεί.

Ο ίδιος είπε πως η Ελλάδα πρέπει να λάβει μια προσωρινή άδεια από το ευρώ αλλά θα πρέπει να της δοθεί και ένα εισιτήριο «μετ' επιστροφής», αφού νομικά, η Ελλάδα δεν μπορεί να αφήσει το ευρωσύστημα. Θα μπορούσε να επιστρέψει στη δραχμή για μια καθορισμένη περίοδο, να την υποτιμήσει, και αφού ικανοποιήσει εκ νέου τα κριτήρια -που θα μπορούσαν να είναι και λίγο πιο ελαστικά- θα μπορούσε να επιστρέψει στο ευρώ με ένα νέο επίπεδο τιμών.

Τέλος, ο επικεφαλής του Ifo τόνισε ότι έχει ήδη προγραμματίσει τις καλοκαιρινές του διακοπές σχολιάζει πως αν η δραχμή επιστρέψει, θα πάει ευχαρίστως στην Ελλάδα το επόμενο καλοκαίρι, αφού όλα θα είναι 50% πιο φθηνά.