Περισσότερο από ένας χρόνος θα χρειαστεί σύμφωνα με το Βερολίνο για να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την ενίσχυση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με γερμανικό έγγραφο το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters και ενεκρίθη από την Καγκελαρία, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέϊ είναι πιθανό να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για το στενότερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής έγκαιρα για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο.

«Σε αυτή τη βάση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούσε να ολοκληρώσει τις εργασίες του για τους σχεδιασμούς αυτούς στη σύνοδο της άνοιξης του 2013», αναφέρεται στο έγγραφο αυτό.
Παράλληλα η Μέρκελ απορρίπτει τις εκκλήσεις να υπάρξει κοινή έκδοση ευρωομολόγων και πιέζει να υπάρξει περισσότερος κεντροποιημένος έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών ενώ προσπαθεί να πείσει τους εταίρους να εκχωρήσουν μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επίσης το έγγραφο αναφέρεται σε μια σειρά ήδη τετριμμένων προτάσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην ΕΕ, όπως η καλύτερη χρήση των διαρθρωτικών ταμείων και η αύξηση του κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κατά 10 δισ. ευρώ, ώστε να μπορεί να παρέχει δάνεια 15 δισ. ευρώ ετησίως τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Όμως δεν υιοθετεί ρητά την «τραπεζική ένωση», την οποία προωθούν ο Ρεν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

Αντιθέτως τονίζει τη σημασία που δίνει το Βερολίνο στο να μειωθεί η αλληλεξάρτηση ανάμεσα σε τράπεζες και κυβερνήσεις σε ορισμένα κράτη-μέλη και καλεί την ΕΕ να συνεχίσει τη συζήτηση για την ενίσχυση του συντονισμού στο χρηματοοικονομικό τομέα.