Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από τον Ιούνιο του 2009 σημείωσαν φέτος τον Μάιο οι τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών της ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της εταιρείας μελετών Markit.

Ο σύνθετος δείκτης PMI - που μετρά τη δραστηριότητα στους δύο τομείς - υποχώρησε στις 46 μονάδες από 46,7 μονάδες τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι κάθε τιμή κάτω από το 50 σημαίνει μείωση της δραστηριότητας.


Τα στοιχεία για τον τομέα των υπηρεσιών δείχνουν μία έντονη υποχώρησή του τον Μάιο, ευθυγραμμισμένη με τη σημαντική υποχώρηση του τομέα της μεταποίησης που ανακοίνωσε η Markit την περασμένη εβδομάδα.


Υπάρχουν ενδείξεις περαιτέρω μετάδοσης της αδυναμίας από τις χώρες της περιφέρειας στις χώρες του κέντρου της Ευρωζώνης, με τη Γερμανία να εισέρχεται και πάλι σε φάση συρρίκνωσης. Η παραγωγή της Γερμανίας μειώθηκε για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο και, αν και σχετικά μικρό, το ποσοστό μείωσης είναι το ταχύτερο για σχεδόν μία τριετία. Η υποχώρηση στη Γαλλία και την Ισπανία είναι επιταχυνόμενη, όπως και στην Ιταλία.