Έντεκα μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων, είχαν υποβληθεί μόνο 492.869 ηλεκτρονικές και 81.306 χειρόγραφες φορολογικές δηλώσεις επί συνόλου 5,5 εκατ. περίπου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.


Η νέα λήξη της προθεσμίας είναι νωρίτερα από την αντίστοιχη περυσινή, ενώ η εισροή εσόδων στα ταμεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, θα γίνει νωρίτερα από πέρυσι λόγω της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής -για πρώτη φορά- υποβολής των δηλώσεων για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ (με εξαίρεση τους συνταξιούχους) και για όλους τους επιτηδευματίες. 


Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, αυτό αναμένεται επειδή σε αντίθεση με τις χειρόγραφες δηλώσεις για τις οποίες απαιτείται μεγάλος χρόνος επαλήθευσης και καταχώρισης στο σύστημα, οι ηλεκτρονικές δηλώσεις εκκαθαρίζονται αυτόματα, γεγονός που βοηθά στην άμεση βεβαίωση του φόρου αλλά και στην διευκόλυνση των διεκπεραιώσεων και ελεγκτικών επαληθεύσεων.
 

Όσον αφορά  στην ολιγοήμερη παράταση για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων (ΑΕ,ΕΠΕ κλπ), μέχρι τις 8 Ιουνίου, αυτή αφορά αποκλειστικά στην ηλεκτρονική υποβολή αριθμού δηλώσεων που δεν είχαν υποβληθεί. Η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών διευκολύνει το υπουργείο στην άμεση καταχώρισή τους και την επίτευξη του στόχου των άμεσων διασταυρώσεων.
 

Τέλος, το Υπουργείο Οικονομικών προτρέπει τους φορολογούμενους στη σταδιακή υποβολή των δηλώσεων, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν τις τελευταίες ημέρες.