Μέχρι τον Απρίλιο του 2013 η Τουρκία θα έχει αποπληρώσει το εναπομείναν χρέος της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτίμησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ασία που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με τον τούρκο πρωθυπουργό το χρέος της Τουρκίας προς το ΔΝΤ, ήταν 23,5 δισ. δολάρια το 2002, φέτος συρρικνώθηκε στο 1,7 δισ. δολάρια και τον επόμενο Απρίλιο θα έχει αποπληρωθεί το σύνολο του ποσού.


Στη διάρκεια της ομιλίας του παρουσίασε ορισμένα στοιχεία για τους δείκτες της τουρκικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι η τουρκική οικονομία, την τελευταία δεκαετία, αναπτύσσεται- κατά μέσο όρο- με ρυθμούς της τάξεως του 5,3%, σε ετήσια βάση.
«Αν αναλογιστεί κανείς την παγκόσμια οικονομική κρίση, ετήσια ανάπτυξη 5,3% είναι ένα σημαντικό επίτευγμα» τόνισε.
Μάλιστα, όπως ανέφερε, το 2011 η Τουρκία ήρθε δεύτερη- μετά την Κίνα- σε ρυθμούς ανάπτυξης, με 8,5%.


Ο κ. Ερντογάν σημείωσε ακόμη πως το 2002 το εθνικό εισόδημα της Τουρκίας ήταν 230 δισ. δολάρια και το 2011 «εκτοξεύτηκε» στα 772 δισ. δολάρια. Την ίδια χρονιά, το κατά κεφαλήν εισόδημα έφτασε τα 10.444 δολάρια, ο όγκος του εξωτερικού εμπορίου αυξήθηκε σε 376 δισ. δολάρια (από μόλις 88 δισ. δολάρια το 2002) και τα έσοδα από τον τουρισμό έφτασαν τα 23,5 δισεκατομμύρια. Επιπλέον, οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2011 διαμορφώθηκαν στα 16 δισ. δολάρια.


«Κι ενώ τα οικονομικά στοιχεία για την τουρκική οικονομία θα μπορούσαν να είχαν επηρεαστεί αρνητικά το 2009 εξαιτίας της σοβαρής παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αντίθετα σήμερα είναι καλύτερα απ' ό,τι πριν από την κρίση» κατέληξε ο Τούρκος πρωθυπουργός.