current views are: 1

5 Ιουνίου 2012
Δημοσίευση12:19

ΣΕΒΕ: Στο σημείο μηδέν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις

Στο σημείο μηδέν βρίσκονται οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, λόγω της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας και αβεβαιότητας της Ελλάδας, σύμφωνα ανακοίνωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Δημοσίευση 12:19’
αρθρο-newpost

Στο σημείο μηδέν βρίσκονται οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, λόγω της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας και αβεβαιότητας της Ελλάδας, σύμφωνα ανακοίνωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Στο σημείο μηδέν βρίσκονται οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, λόγω της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας και αβεβαιότητας της Ελλάδας, σύμφωνα ανακοίνωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση: «Δυστυχώς, μετά και την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης την 6η Μαΐου, η οποία οδήγησε σε επιδείνωση της αβεβαιότητας και της πολιτικοοικονομικής αστάθειας της χώρας, ο κατήφορος για την εικόνα της χώρας μας διεθνώς συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς και με απρόβλεπτες προεκτάσεις για την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια.

Μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ένας ακόμαασφαλιστικός κολοσσός, προχώρησε σε αναστολή παροχής του προϊόντος του, σε ό,τι αφορά τα συμβόλαια ασφάλισης πιστώσεων για εισαγόμενα στην Ελλάδα εμπορεύματα, εξαιτίας της εντεινόμενης οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας, η οποία δημιουργεί ανασφάλεια και αυξάνει σημαντικά το ρίσκο για τις εξαγωγές ξένων επιχειρήσεων προς την χώρα μας. Ηασφάλιση των πιστώσεων είναι ένα απαραίτητο εργαλείοδιεθνούς εμπορίου, καθώς παρέχει την εγγύηση πως σε κάθε περίπτωση ο εξαγωγέας θα πάρει τα λεφτά του, σε περίπτωση επισφάλειας.

Είναι προφανές, ότι οι συγκεκριμένοι ασφαλιστικοί οίκοι αναστέλλουν τη δραστηριότητα τους από την Ελλάδα, εξαιτίας του συστημικού κινδύνου κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας συνολικά και όχι εξαιτίας της αναξιοπιστίας των ελληνικών επιχειρήσεων.    

Ενώ οι εξαγωγικές επιχειρήσεις μέσα στην κρίση και παρά τα αντικίνητρα και τα εμπόδια που ορθώνει το ελληνικό κράτος απέναντι τους, καταβάλλουν καθημερινά μία υπεράνθρωπη προσπάθεια για επιβίωση, διατήρηση των θέσεων εργασίας και ενίσχυση της εξωστρέφειας, η συνεχής διεθνής καταβαράθρωση του ονόματος και της καλής φήμης τηςΕλλάδας, δημιουργεί πλέον επιπρόσθετα ανυπέρβλητα εμπόδια.  

Από αυτήν την απόφαση των διεθνών ασφαλιστικών οίκων, αναμφίβολα επηρεάζονται οι αμιγώς εισαγωγικές επιχειρήσεις, ωστόσο επηρεάζεται σημαντικά και ένα μεγάλο πλήθος εξαγωγικών παραγωγικών επιχειρήσεων, οι οποίες αναγκαστικά εισάγουν από το εξωτερικό πρώτες και βοηθητικές ύλες, μηχανήματα-συσκευές και άλλα εμπορεύματα για την παραγωγή διαδικασία και τη λειτουργία τους, αλλά και οι αμιγώς εμπορικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Το 2011 η Ελλάδα εισήγαγε αγαθά και πρώτες ύλες (χωρίς τα πετρελαιοειδή) αξίας 32 δις €, ενώ ήδη για το Α’ τρίμηνο του 2012, οι εισαγωγές αγαθών & πρώτων υλών καταγράφουν μείωση κατά 12,5%, γεγονός που οφείλεται εν μέρει στην αδυναμία προπληρωμής των παραγγελιών από τις επιχειρήσεις.

Το φαινόμενο αυτό, τηςαδυναμίας προπληρωμής των παραγγελιών, μετά και την τελευταία αρνητική εξέλιξη, αναμένεται να επιδεινωθεί και να ενταθεί σημαντικά στο προσεχές διάστημα, με κίνδυνο τηνεπιβράδυνση ή και τη διακοπή της παραγωγικής διαδικασίας πολλών υγιών επιχειρήσεων.  

Η αρνητική αυτή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ήδη οι εξαγωγείς, με σημαντικότερο όλων αυτό της ρευστότητας. Πέρα από την παράνομη στάση πληρωμών του ελληνικού κράτους προς τιςεξαγωγικές επιχειρήσεις και την μη απόδοση του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ, έχει επέλθει και μία σημαντική επιδείνωσητων όρων πληρωμής τον τελευταίο χρόνο για τους εξαγωγείς.

Ολοένα περισσότερες είναι πλέον οι επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν δραστική και ραγδαία μονομερή αλλαγή των – μέχρι πρότινος υφιστάμενων – όρων πληρωμής προς τους προμηθευτές τους,  χωρίς ουσιαστικά να έχει προκύψει κάποια αρνητική μεταβολή στα οικονομικά δεδομένα των επιχειρήσεων και στην φερεγγυότητά τους. Επίσης, παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της μη αποδοχής των εγγυητικών των ελληνικών τραπεζών και της απαίτησης για ρήτρες καλής εκτέλεσης από τους αλλοδαπούς συνεργάτες.

Επιπλέον, βάσει των μετεκλογικών σεναρίων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, γεννάται το ερώτημα στους Έλληνες επιχειρηματίες και ιδίως στους ξένους συνεργάτες τους, τι θα γίνει στην περίπτωση που η Ελλάδα καταρρεύσει και βγει από το ευρώ, στις περιπτώσεις που υπάρχουν εμπορικές συμφωνίες και μακροχρόνια συμβόλαια. Κλονίζονται ή και αναστέλλονται ακόμη και σταθερές μακροχρόνιες συνεργασίες με οίκους του εξωτερικού, που είχαν δημιουργηθεί μετά από πολλές και συστηματικές προσπάθειες μέσα σε ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνέπειας.  

Ιδιαίτερα δυσμενής επίσης είναι η αντιμετώπιση που βιώνουν οι εξαγωγείς κατά την παρουσία τους σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις, καθώς οι επισκέπτες εκφράζονται με μεγάληαμφισβήτηση αναφορικά με την αξιοπιστία μιας ελληνικής επιχείρησης και των προϊόντων της, βλέποντας και μόνο την ελληνική σημαία στο περίπτερο και στη σήμανση στα προϊόντα και, στην καλύτερη περίπτωση, απαιτώντας σημαντική μείωση των τιμών πώλησης.     Όλα τα παραπάνω συνοψίζουν τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εικόνα της χώρας μας διεθνώς και οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην αδυναμία του πολιτικού συστήματος και στην ανευθυνότητα του πολιτικού προσωπικού της χώρας.  

Η 17η Ιουνίου θα πρέπει πάση θυσία να αναδείξει μία σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση, ειδάλλως οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και δραματικές, όχι μόνο για την επιχειρηματική κοινότητα, αλλά για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.   Καλούμε τα πολιτικά κόμματα της χώρας να τοποθετηθούν με σαφήνεια: είναι υπέρ της ουσιαστικής ενίσχυσης των παραγωγικών και εξωστρεφών επιχειρήσεων».


σχετικα αρθρα